Els pressupostos participatius arribaran a alguns municipis després de Nadal

Barcelona, Badalona, Cerdanyola i Castelldefels donaran veu als ciutadans per decidir en què es destina part de la inversió


El 2007, onze municipis catalans tenien vigents processos participatius perquè la ciutadania participés en els pressupostos locals. La recessió i els canvis de govern van acabar amb aquest esperit, però sembla que el 2016 municipis com Barcelona, Badalona, Castelldefels i Cerdanyola del Vallès sotmetran a debat ciutadà part de la seva inversió.

Segons publica El País, aquests municipis podrien recuperar aquesta fórmula de cara a l'any vinent. Tenen com  a referent les experiències prèvies de, per exemple, Santa Cristina d'Aro, Figaró-Montmany i Terrassa, sent la darrera la ciutat més gran en la qual es van dur a terme aquestes processos. Entre 2008 i el 2011 es van executar quatre milions a través d'aquest mètode.


Els barcelonins tindran veu sobre el 5% de la inversió

Alguns ajuntaments governats per coalicions d'esquerres havien proposat l'obertura de l'elaboració dels pressupostos de 2016 a la ciutadania. No obstant, no s'hi va arribar a temps.

La regidora de Participació i Territori de Barcelona, Gala Pin, estima que es requereixen almenys sis mesos de preparació. “Tenim experiències de participació i bones pràctiques d'altres ajuntaments. Hem decidit que hi destinarem el 5% de la inversió, ara hem de determinar l'enfocament i el nivell territorial adequat”, explica en declaracions a El País. Roman pendent saber com s'articularà el procés participatiu, que sovint s'ha dut a terme a través de les associacions.


Barcelona anuncia 2.000 nous habitatges de lloguer social

L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat tràmits per construir més de 1.100 pisos, que es destinaran a lloguer social i se sumen al miler projectats pel govern de Xavier Trias.

Es tracta d'una iniciativa  amb un pressupost inicial estimat en 110 milions d'euros a repartir entre el 2016 i el 2019 i que permetrà la creació de 1.145 nous pisos en els districtes de Sants-Montjuïc, Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris, on el consistori ha cedit al Patronat Municipal de l'Habitatge deu solars.  

La resta de pisos, fins a arribar als 4.000 que el govern municipal considera necessaris per a aquest mandat, els haurà de fer la iniciativa privada a través de promotors socials i cooperatives.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article