Girona cobra les multes imposades a un banc per tenir pisos buits

L'Ajuntament de la ciutat vol destinar els 100.000 euros abonats a promoure i crear lloguer social


El Banc Popular ha abonat 100.000 euros de sancions a l'Ajuntament de Girona per tenir tancats, des de fa més de dos anys, 8 habitatges a la carretera de Barcelona. El diners que el consistori vol destinara lloguer social estan encara bloquejats perquè l'entitat bancària ha presentat un recurs administratiu.

Girona va aprovar, el gener de 2013, una moció que permetia al consistori multar bancs i grans empreses que no cedissin pisos que tenien buits. L'objectiu fou destinar l'import de les sancions a promoure el lloguer de pisos a baix cost per a famílies que tenen dificultats econòmiques per finançar-se un habitatge. La primera sanció al Banc Popular li va arribar el novembre de 2014 amb un import de 43.200 euros. El banc no va fer cas de la multa i poc mesos més tard el consistori va fer-li arribar un segon requeriment que ascendia a 51.200 euros. 
 
El banc ha abonat les dues multes però ha interposat un recurs administratiu per les sancions que fa que els diners estiguin bloquejats fins que es resolgui el litigi per via judicial. "El que ha de fer el Banc Popular és cedir els pisos, si no ho fa li arribarà la tercera sanció i si continua en aquesta tessitura la quarta", ha dit el regidor de Serveis Socials de Girona, Eduard Berloso, que ha assegurat que la política de multes servirà perquè al final a les entitats els surti més a compte cedir els pisos que pagar l'import de les multes.
 
L'Ajuntament ha calculat que a Girona hi ha 488 pisos buits des de fa més de dos anys. D'aquests, 283 estan en mans de bancs, promotores i immobiliàries i 199 de propietaris particulars. Des que es va aprovar la moció, l'Ajuntament ha obert un total de sis expedients. A més del Banc Popular, també en tenen 'La Caixa', Caixa Catalunya, la Sareb i dues immobiliàries vinculades a aquests bancs. Fins ara, les gestions del consistori han aconseguit la cessió de 16 immobles. 
 
Més ajuntaments opten per multar bancs
 
Girona no és la primera ciutat catalana a cobrar a les entitats bancàries per tenir pisos buits. Granollers també ha cobrat aquesta setmana les primeres cinc multes als bancs per un valor total de 25.000 euros. Paral·lelament, el consistori té oberts té oberts 144 expedients a entitats bancàries, 86 dels quals d'aquest any 2015. Terrrasa ha interposat 46 multes a bancs de les quals n'ha cobrades tres per un valor de 6.000 euros cadascuna. 
 
Barcelona també ha començat a multar a propietaris de pisos que, després de tenir-los més de dos anys buits, no els han ficat al mercat de lloguer. Les multes que ha impulsat el consistori d'aquesta ciutat són de 5.000 euros i s'inclouen dins d'un paquet per a fer front als desnonaments i mobilitzar l'habitatge buit. De moment, l'Ajuntament ja ha interposat 12 multes, totes a entitats bancàries com la Sareb, el Banc de Sabadell i el BBVA. Finalment, Sabadell també ha elaborat una ordenança que multarà amb 3.000 euros els bancs que no atenguin requeriments per reocupar pisos buits. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article