El Registre de Delinqüents Sexuals s’estrena amb 43.765 condemnats

Les persones que treballin amb nens i adolescents han d'acreditar des d’ahir que no han estat condemnades per delictes relacionats amb menors


El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest divendres al Reial Decret que crea i regula el Registre Central de Delinqüents Sexuals, al qual hauran d'acudir a partir d'ara totes les persones que treballen o realitzen tasques de voluntariat en contacte amb menors d'edat per acreditar que no tenen antecedents per abús de menors o similars, tal com imposa la Llei de Protecció de la Infància
 

Aquest registre inclourà les dades d'identitat i el perfil genètic de les persones  que han tingut condemnes en ferm a Espanya o a l’estranger, és a dir que ja han esgotat les opcions de presentar recurs, per delictes contra la llibertat sexual, explotació sexual o per tinença de pornografia de menors. Per protegir els drets de les víctimes no n'inclourà els noms, tot i que s'indicarà si eren menors d'edat.
 
El registre estarà operatiu de manera “immediata” amb les dades dels 43.765 condemnats per delictes sexuals. Aquest ha de servir per "prevenir la delinqüència sexual i protegir els menors d'edat", segons ha explicat el ministre Rafael Català, i no és obert a la ciutadania.
 
Qui hi pot accedir? 
 
Només poden accedir-hi les autoritats judicials, la Fiscalia, les forces de seguretat, els interessats i qualsevol organisme de l'administració que necessiti aquesta informació, sempre amb el consentiment de l'interessat. Les autoritats de protecció de la infància també podran reclamar certificats encara que no ho consenti l’afectat per valorar la situació de menors o a instàncies de les autoritats policials o judicials estrangeres que investiguin un cas. 
 
 
Requisit indispensable per professors i voluntaris
 
A partir d'ara, les persones que vulguin treballar en contacte amb menors d’edat o que facin tasques de voluntariat hauran d'acreditar que no han estat condemnades per cap delicte relacionat amb nens o adolescents.
 
Els ciutadans en contacte amb infants hauran de presentar una certificació negativa que acrediti que no estan inclosos en aquest registre. Aquesta certificació la podran demanar els mateixos interessats de manera gratuïta. 
 
En el cas dels ciutadans estrangers, a més, hauran de certificar que tampoc han estat condemnats al seu país d'origen.

Controvèrsia
 
L’anunci de la creació d’un registre ara fa uns mesos va aixecar polseguera, ja que el govern central va decidir que fins al moment en què es posés en marxa s’hauria d’exigir un certificat d’antecedents penals a professors i altres professionals en contacte amb infants i adolescents, per demostrar que mai havien estat condemnats per delictes sexuals.
 
Sindicats i patronals van considerar que aquest tràmit, que s’ha implementat de forma transitòria fins que ahir es va anunciar la posada en marxa del Registre, vulnerava el dret a la intimitat de les persones que aspiren a ocupar aquests llocs de treball, ja que els certificat incloïen, no només la informació específica sobre els delictes sexuals, sinó tota la trajectòria penal. Amb el Registre aquest punt controvertit queda obsolet.

Carlos Martínez-Almeida Morales, president de la Plataforma d’Infància, que agrupa més de 50 ONG d’aquest àmbit, ha valorat positivament la mesura, tot i que ha apuntat que hi ha dubtes sobre “la caducitat dels antecedents penals, del temps que haurà de romandre una persona amb aquest perfil en el registre o del perfil professional al qual són exigibles aquests requisits”. 
 
El Registre, en tractar-se d'una extensió del Registre Central de Penats, contempla a priori, tot i que no s'ha especificat, la cancel·lació dels antecedents delictius d’acord amb l’article 136 del Codi Penal. És a dir, la persona condemnada hauria de tenir dret a deixar de figurar-hi passat un temps, variable en funció de la gravetat del delicte, si no ha tornat a incórrer-hi.  D’aquesta manera no s’atemptaria contra el dret a rehabilitació de les persones, recollit a la mateixa constitució. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article