Elaboren el primer manual per investigar delictes d'odi

Ha estat redactat per cinc juristes, dirigits pel fiscal especialitzat de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar


Policies, jutges i fiscals tenen ja tenen a l'abast el primer manual pràctic per a la investigació i enjudiciament de delictes d'odi i discriminació, publicat per la Generalitat i la Fiscalia i presentat ahir en unes jornades internacionals al CosmoCaixa de Barcelona. 

El manual ha estat elaborat per cinc juristes, coordinats pel fiscal contra els delictes d'odi i discriminació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, el primer especialitzat de tot l'Estat espanyol. Aguilar ha comptat amb la col·laboració de la també fiscal Marta Marquina; la magistrada del jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona, Miriam de Rosa, i els catedràtics de dret penal Víctor Gómez i Josep Maria Tamarit.
 
La guia pretén erigir-se com un diagnòstic dels problemes més freqüents que dificulten als operadors jurídics i les administracions la persecució d'aquesta mena de delictes, alhora que s'aborda la seva varietat: racisme, homofòbia, intolerància religiosa (antisemitisme, islamofòbia), menyspreu a les persones amb  discapacitat i aporofòbia (odi al pobre).
 
A més, el manual inclou un seguit de bones pràctiques i recomanacions, com ara la incorporació de directives europees, l’increment de la coordinació i la formació, l’establiment de protocols, la implementació d’estadístiques -fins ara inexistents, i reformes legislatives, així com la millora de l’atenció a la víctima d’aquest tipus de delictes. 
 
Segons ha sintetitzat la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (cejfe), Bibiana Segura, "aquest manual ens dóna una base per començar a entendre aquestes conductes". 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article