Un programa dels CAP frena en un 65% els casos de suïcidis

Aquesta iniciativa, ideada a Reus, es basa en establir un clima de confiança entre els pacients i el personal mèdic


INDI (Intervention for Depression Improvement) és un nou projecte dels CAP per atendre a les persones deprimides amb idees suïcides. Aquest model ha estat desenvolupat per l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, amb seu a Reus.

Aquest nou model d'atenció, executat des dels CAP, ha permès frenar en un 65% els casos de suïcidis. Un estudi, realitzat en un total de 338 pacients amb depressió greu, demostra que les mesures del projecte INDI permeten eliminar les idees suïcides al cap de tres mesos de tractament.

El projecte es basa en establir un vincle de confiança entre el personal mèdic i els pacients. Alhora, estableix una formació contínua dels facultatius i també implica a la família de la persona malalta de depressió.

Un dels promotors del projecte, Enric Aragonès, assegura que "el suïcidi està carregat d'estigmes i falses creences i s'ha de tractar com la malaltia que és". Alhora, un dels coautors del model INDI, Germán López-Cortacans, explica que cal establir aquest clima de confiança amb els pacients ja que "poder explicar què els passa és un alliberament, senten molta vergonya i es treuen del damunt un pes molt gran".

D'altra banda, el projecte INDI també ofereix unes pautes al personal sanitari perquè pugui identificar les persones amb risc de suïcidar-se. El tractament personal és una de les peces claus per poder ajudar a les persones amb depressió .

Aquesta iniciativa es va posar en marxa l'any 2007 i ja ha guanyat un premi en la Jornada del Pla de Salut 2011-2015.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article