Catalunya destinarà 62 milions d’euros a l’assistència jurídica de persones vulnerables

El Departament de Justícia ha firmat un acord de pressupost pel 2016 amb el Consell d’Advocacia i el Col·legi de Procuradors


El 2016 el Departament de Justícia destinarà 62 milions per oferir atenció jurídica a les persones sense recursos. Això suposa un 1,25% més que enguany. 61 milions aniran destinats a finançar actuacions de representació i defensa -55 per advocats i 6 per procuradors. El milió d’euros restant sufragarà  les despeses dels serveis d’orientació jurídica i mediació familiar. 
 

La subvenció es va formalitzar per mitjà d’un acord de col·laboració que van signar, el passat 18 de desembre, el conseller de Justícia, Germà Gordó, el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Abel Pié, i el president del Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya, Ignacio López Chocarro. 
 
El pressupost acordat, però, no és tancat. La xifra final dependrà del nombre d’actuacions que es realitzin. El 2014, els advocats del torn d’ofici en van dur a terme 300.912 i els procuradors, 162.057. Enguany es preveu tancar l’exercici amb un volum semblant d’actuacions –unes 450.000. 
 
El Departament va invertir 51,5 milions d’euros per finançar l’atenció dels advocats, als quals s’han de sumar 2,2 milions destinats als col·legis en concepte de despesa de gestió; mentre que el cost dels procuradors va ser de 5,4 milions, més 380.000 euros per la gestió.

Requisits per rebre assistència jurídica gratuïta

Només les fundacions i les associacions declarades d’utilitat pública i les persones amb manca de recursos tenen garantida l’assistència jurídica gratuïta, un servei que dóna compliment al dret fonamental a la tutela judicial efectiva i assistència lletrada, recollit a l’article 24 de la constitució espanyola. 

Per determinar si es disposa de recursos econòmics suficients es té en compte l’indicador públic de renta (IPREM) del conjunt dels membres que formen una unitat familiar. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article