La gelosia no podrà ser un atenuant en agressions masclistes

Ho ha corroborat el Tribunal Suprem que considera que beneficiar aquesta 'injustificada reacció colèrica' perpetua la desigualtat de gènere


El Tribunal Suprem confirma la pena de 14 anys de presó que va imposar l'Audiència Provincial de Barcelona a un home que va apunyalar la seva dona al mig del carrer. La defensa de l'acusat havia adduït gelosia com a atenuant per obcecació i el Suprem ha considerat que en casos de violència masclista aquest argument no pot ser acceptable per rebaixar la pena. 

"Qui se situa en el pla injustificable de la prepotència i la superioritat no pot pretendre que la seva conducta es vegi beneficiada per un reconeixement de la disminució de la seva imputabilitat o culpabilitat", diu la sentència del tribunal. La gelosia, doncs, no serà justificant per l'aplicació d'atenuant d'arravatament o obcecació en les agressions de violència de gènere sobretot "en casos de divorci en què, per definició, reneix el dret de tots dos cònjuges a refer un projecte propi de vida afectiva". 
 
Els magistrats consideren la gelosia com una "injustificada reacció colèrica" que implica "un esperit de dominació que el nostre sistema jurídic no pot beneficiar" perquè perpetua la desigualtat de gènere. "Hem dit reiteradament que la gelosia no poden justificar l'atenuant d'obrar per un impuls d'estat passional, ja fora de perill els casos en què tal reacció tingui una base patològica perfectament provada , ( ... ) les persones han de comprendre que la lliure determinació sentimental d'aquelles altres amb les que es relacionen no pot comportar l'exercici de cap violència en matèria de gènere", sentencien el magistrats.
 
Més d'11.000 denúncies per violència masclista a Catalunya
 
Fins a finals del 2015, els Mossos d'Esquadra van instruir més d'11.000 denúncies de violència masclista en l’àmbit de la parella al nostre país. Per tipologies delictives, la violència física representa el 37% de la violència masclista en l’àmbit de la parella. La violència psicològica suposa un 48%. La violència sexual suposa un 2% i altres tipus de violència com els delictes relacionats amb drets i deures familiars, detencions il·legals, danys i descobriment i revelació de secrets representen un 13%. Durant el 2015 a Catalunya han estat assassinades 6 dones a mans de les seves parelles o exparelles. En un cas, l’agressor va matar dos dels seus fills.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article