L'atenció de menors en centres de salut mental creix un 27%

Les malalties detectades més comunes són el trastorn d'ansietat i depressió i el trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat


L'atenció de menors als centres de salut mental infantils i juvenils (CSMIJ) ha augmentat un 27'6% entre els anys 2009 i 2014, segons dades del Departament de Salut recollides per El País. Els experts atribueixen aquest augment als avenços en el diagnòstic precoç i també als efectes de la crisi que han influït en el desenvolupament de trastorns mentals latents.

Els CSMIJ van atendre a 59.570 menors el 2014, dels quals 25.136 eren casos nous. De tots ells, el diagnosi de 7.328 menors - un 10% del total - fou de trastorns mentals greus, com l'esquizofrènia o l'autisme. La xifra implica un ascens del 15% respecte l'any 2013 i d'un 53% respecte el 2009. En general, el trastorn més diagnosticat és el del TDAH, que afecta el 22'7% dels pacients atesos. 
 
Els experts confirmen que les dues terceres parts dels diagnòstics es fan a adolescents perquè és en aquesta edat quan es desenvolupen, en un grau més elevat, les malalties mentals. Segons els professionals, el creixements dels diagnòstics té diverses raons. D'una banda, la reducció de l'estigma, que fa que la gent conegui i identifiqui millor els símptomes i no dubti en fer consultes als especialistes. De l'altra, també s'assenyala la situació de crisi econòmica com a principal com un dels inputs que pot fer brotar un trastorn mental latent.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article