Hàbitat3 aconsegueix 137 pisos cedits a Barcelona en un any

La Fundació ha renovat un acord de col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona per desenvolupar el Programa de Cessió d'Habitatges del consistori


La Fundació Hàbitat3, impulsada per la Taula d’Entitats del Tercer Sector de Catalunya, va nèixer l'any 2014 per captar pisos buits al preu més baix possible i oferir-los a famílies amb risc d'exclusió social. El mateix any, la Fundació va signar un acord amb l'Ajuntament de Barcelona per aconseguir pisos buits de particulars de la capital catalana i destinar-los a lloguer social.

Aquesta setmana l'Ajuntament i Hàbitat3 han renovat el seu acord per continuar desenvolupant el Programa de Cessió d’Habitatges durant els propers 4 anys. L'objectiu final que van plantejar-se ambdós agents és el d'aconseguir 235 habitatges cedits. Al llarg d'aquest any se n'han captat 137 als quals s'hi allotgen un total de 457 famílies que paguen una mitjana de 158 euros per habitatge. A Barcelona el parc de lloguer social només representa l'1'5% del total residencial, un índex molt reduït en comparació amb el de ciutats europees que són referents en polítiques públiques d’habitatge.
 
El Programa de Cessió d’Habitatges preveu que la Fundació Hàbitat3 formalitzi la cessió de més pisos buits amb els propietaris d’aquests pisos que, a canvi, rebran una contraprestació econòmica per aquesta cessió. La Fundació també gestionarà el lloguer de l’habitatge cedit, a famílies que seran seleccionades mitjançant un procés tutelat per l’Ajuntament de Barcelona per tal que compleixin els requisits per poder accedir a un habitatge social.
 
Per altra banda, el programa garanteix al propietari de l'immoble que cobrarà les rendes del lloguer durant 36 mesos independentment de qualsevol circumstància, unes rendes que se situen gairebé al preu del mercat. També es dóna la garantia de retornar l’habitatge al propietari en les mateixes condicions en les quals el va cedir. Així mateix, el programa també inclou la possibilitat de rehabilitar els habitatges cedits, obres de les quals se n’ocuparà la Fundació i que es repercutiran sobre el cànon a pagar al propietari del pis, fins al 80% del cost de les obres. L’altre 20% l’assumeix el programa. 
 
450.000 pisos buits a Catalunya
 
En el moment de la seva creació, Hàbitat3 va comptabilitzar un total de 450.000 pisos buits arreu del territori que podrien acollir fins a 230.000 famílies que necessiten habitatge al nostre país. En termes generals, Catalunya només dedica un 2% de mitjana a l'habitatge social, mentre que la mitjana europea ronda el 15%. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article