La Generalitat vol augmentar el turisme mèdic a Barcelona i Catalunya

El govern i Turisme de Barcelona creen la marca 'Barcelona Medical Destination' per incrementar-lo un 20%, però l'Ajuntament se'n desmarca


El Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya i Turisme de Barcelona han presentat aquest dijous la marca 'Barcelona Medical Destination' que pretén fer, de Barcelona i Catalunya, "destinacions d’excel·lència en turisme mèdic i de salut". L' Ajuntament de la capital catalana s'ha desmarcat de la iniciativa i ha assegurat en un comunicat que n'ha tingut coneixement a través de la premsa. 

A la presentació ha parlat el conseller d'Empresa, Felip Puig, que ha assegurat que vol que la "cooperació entre el sector públic i el privat" col·loquin Catalunya "a la primera divisió mundial del turisme mèdic". El conseller ha dit que el "talent" i els "centres d'excel·lència" que hi ha al nostre país "ens ha permès passar del turisme de sol a i platja al turisme d’especialització intel·ligent".

En el mateix sentit ha parlat el conseller de Salut, Boi Ruiz, que aspira a fer de Catalunya "la 'Mayo Clínic' d'Europa". Ruiz té clar que es tracta d'un procés llarg "perquè s’ha entès que no és un projecte sanitari sinó un projecte de país i de ciutat". Els consellers han destacat la "importància estratègica d'aquest turisme" perquè afirmen que no és estacional i que aporta un volum d'ingressos fins a tres i quatre vegades superior a la mitjana del turisme.

Ambdós han recordat que Catalunya rep cada any prop de 20.000 estrangers - xifra que s'ha doblat els últims 5 anys- que venen a seguir tractament mèdic o a sotmetre's a una intervenció quirúrgica en concret a 15 centres de titularitat privada, quatre dels quals concertats. De fet, Ruiz ha volgut deixar clar que el turisme mèdic no empitjorarà encara més la saturació del sistema mèdic català perquè "es tracta d'un acord entre centres sanitaris privats, per tal que ells puguin atreure nous pacients", ha assegurat el conseller.

La intenció de la Generalitat és augmentar aquest tipus de turisme fins a un 20% més els dos propers anys. El pla d'acció de 'Barcelona Medical Destination' és assistir i organitzar events i jornades comercials a diferents congressos de salut mundials i també promoure específicament les empreses i els centres mèdics que ofereixen aquests tractaments. Per tot plegat, el pressupost de 2016 és d'entre 160.000 i 200.000 euros que finançaran, a parts iguals, la Generalitat i Turisme de Barcelona. 

El projecte desperta el recel de l'Ajuntament de Barcelona

Malgrat les declaracions de Boi Ruiz, en les quals afirma que la iniciativa no perjudicarà el sistema sanitari, el consistori de Barcelona ha assegurat en un comunicat que no comparteix que es destinin recursos públics "a la promoció de la sanitat privada, tenint en compte especialment l’actual context de retallades i necessitats sanitàries que té la ciutat". Així mateix, l'Ajuntament ha lamentat que la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, no hagi estat informada sobre l'acord i ha demanat una reunió d'urgència amb el president del comitè executiu de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, i la direcció del consorci per tal "d'analitzar les característiques del conveni subscrit i revisar-lo".

 
 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article