Les execucions hipotecàries sobre habitatges cauen un 29,2% a Catalunya

Tot i el descens en un any, la comunitat autònoma segueix sent la tercera en nombre de certificacions d'aquest procediment, segons una enquesta de l'INE


Catalunya ha experimentat una caiguda en el nombre de procediments d'execució hipotecària, a través del qual un habitatge és venut per impagament. El tercer trimestre del 2015 hi va haver 2.022 execucions hipotecàries sobre habitatges, un 37,31% menys que el trimestre anterior (3.246) i un 29,2% menys que en el mateix període del 2014 (2.856).

Són dades de l'estadística publicada el desembre per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que revela que la comunitat autònoma és la tercera en nombre de procediments iniciats sobre habitatges  a finals de l'any passat. Només Andalusia (2.984) i la Comunitat Valenciana (2.339) n'han obert més.  

El descens pot atribuir-se principalment a la caiguda dels tipus d'interès, que han baixat fins a mínims històrics, tancant desembre amb un 0,079%. Això ha rebaixat com mai les quotes mensuals de les hipoteques variables.

Les excussions hipotecàries sobre habitatges concentren a Catalunya un 63% del nombre total de procediments del tercer trimestre de 2015, quan van ser-ne 3.207. La resta corresponen a altres finques urbanes com ara naus, locals i garatges.

En concret, del total de procediments sobre habitatges el 57,6%  són sobre immobles de persones físiques (1.164), mentre que un 42,4% són propietat de persones jurídiques (858). L'enquesta de l'INE, però, no especifica les dades autonòmiques sobre si les llars són o no primera residència.

La majoria d'execucions afecten habitatges ja usats

A Catalunya els habitatges de segona mà són els més afectats. El 6,5% d'execucions són sobre habitatges nous, mentre que el 93,5%  són sobre usats.

Un 0, 13% dels ciutadans que entre el 2003 i el 2014 van contractar el préstec per comprar una casa fan front ara a una execució hipotecària, un procediment previ al desnonament, tot i que no tots acaben amb el desallotjament dels propietaris.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article