Catalunya bat un rècord històric amb 954 trasplantaments l'any 2015

Encara hi ha 1.335 persones que esperen un òrgan compatible, malgrat l'increment

L'any passat a Catalunya es van dur a terme 954 trasplantaments. La comunitat autònoma va batre el seu rècord històric, incrementat en un 5,1% el nombre d'intervencions que van dur-se a terme l'any anterior (908). Aquest creixement ha estat possible gràcies a la generositat de 256 donants i de les seves famílies.

Segons dades de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), l'augment de donacions de cadàver, 256 el 2015, ha permès assolir aquest xifra. Catalunya té actualment una taxa de 34,1 donants cadàver per milió d'habitants, per darrere dels 39,7 de l'Estat espanyol, que és líder mundial en aquest àmbit.

Aquest creixement de donants cadàver s'explica per l'augment de famílies que van autoritzar la donació un cop mort el seu familiar -només un 14% s'hi van negar-  i pels esforços i la coordinació dels equips sanitaris -que van permetre augmentar el nombre de persones en mort encefàlica i en asistòlia controlada que han esdevingut donants. El nombre de donacions de vius, en canvi, han estat lleugerament inferiors a l’any anterior: 170 el 2015  davant de les 175 el 2014.

Llista d'espera de 1.335 persones

Malgrat el rècord de trasplantaments, encara hi ha 1.335 persones que esperen un òrgan compatible. En concret, 1.081, un trasplantament de ronyó, 167 de fetge, 34 de cor, 60 de pulmó, 7 de pàncrees i un d’intestí. “Són vides que depenen del fet que hi hagi més donants”, va afirmar dilluns el director d'Ocatt, Jaume Tort.

Els Hospitals Clínic, Vall d'Hebron i Bellvitge són, per aquest ordre, els que més nombre de trasplantaments van dur a terme. Tots van superar les 200 intervencions.  El tipus de trasplantament més freqüent és el de ronyó. En total, els hospitals van fer 647 intervencions d'aquest tipus. En segon lloc hi ha els de fetge (161); en tercer, els cardíacs (66) – que han experimentat el creixement més gran, del 18%–; en quart, els pulmonars (58), i, per últim, els de pàncrees (22).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article