'Tornem a BCN', campanya del CJB contra l'exili juvenil

Gairebé un 20% dels joves barcelonins ha emigrat des del 2008


El Consell de Joventut de Barcelona (CJB) ha impulsat, un any més, la campanya 'Tornem a BCN: Carta als Reis Mags'. La iniciativa denuncia l'exili juvenil que pateix la ciutat i demana que els joves que han marxat 'en busca d'una vida més digna puguin tornar a casa seva'.

La campanya  pretén sensibilitzar sobre el fet que molts joves només poden tornar a casa per les festes de Nadal i reclama que l'administració local impulsi un programa 'd'Operació Tornada' que englobi diferents polítiques:

- El reforç dels programes d'ocupació juvenil de Barcelona Activa a través de l'enfortiment de la formació ocupacional i la creació de borses de treball de proximitat, així com del foment de l'emprenedoria social i el cooperativisme. D'acord amb dades del 2015, la població jove aturada és 41.000 persones, gairebé un 50% del total.

- La creació d'una Renda Garantida d'Emancipació per a joves. Només 2 de cada 10 catalans s'emancipen abans dels 30 anys. El primer trimestre del 2015,  tan sols el 24,3% dels catalans entre 16 i 29 anys s’havien emancipat, un percentatge més alt en el cas de les dones (29,6%) i més baix el cas dels homes (19,1%)

- L'enfortiment de la formació professional diversificant l’oferta, fomentant la formació professional Dual i creant un programa de beques que sufraguin el cost de la matrícula per aquelles persones empadronades a la ciutat.

- La realització d'un seguiment estadístic i sociològic de l'exili juvenil: El número de joves amb edats compreses entre els 16 i els 29 anys que resideixen a Barcelona ha disminuït un 17% des del 2008. La crisi ha disparat el fenomen migratori, que a aquesta ciutat ja representa gairebé un de cada cinc joves (20%), segons l'últim informe sobre emigració i població barcelonina a l’estranger del Consell Econòmic i Social de la ciutat (CESB).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article