La Renda Mínima d'Inserció no arribarà a tothom sense uns nous pressupostos

La Consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, diu que «s'haurà de prioritzar» si no es disposa dels 70 milions d'euros que contempla el pla de xoc per cobrir aquest subsidi


La Renda Mínima d'Inserció (RMI) serà una de les prioritats del nou govern, ha explicat la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, en una entrevista a TV3. No obstant, ha advertit que no es podrà arribar a tothom si no s'aproven uns nous pressupostos que incloguin la partida de 70 milions d'euros que contempla el pla de xoc del Govern per cobrir aquest subsidi. "Sense nous pressupostos, haurem de prioritzar", ha reblat.

La RMI és un subsidi de 400 euros destinat a aquelles  persones que no tenen cap ingrés. «És l mínim per garantir que tothom qui es troba en pobresa extrema tindrà un plat a la taula», ha assegurat  Bassa, que ha afirma  que el subsidi «tornarà a ser un dret subjectiu» i que el Govern reduirà els condicionants per accedir-hi ii l'ampliarà en funció dels membres de la unitat familiar.

Actualment entorn a 27,000 catalans perceben la renda mínima a Catalunya, una xifra molt allunyada de les 34,000 que la cobraven abans que s'introduïssin els condicionants el 2011. Aquest número podria augmentar si s'aprovessin uns nous comptes, que a més permetrien garantir el paquet de 100 milions d'euros que Afers Socials vol destinar a "emergència social".


Mesures garantides amb els pressupostos prorrogats

La consellera Dolors Bassa ha assegurat que hi ha un seguit de prestacions que estan garantides, encara que no hi hagi nous pressupostos, como ara la lluita contra la pobresa energètica i les beques menjador dels infants.  

D'acord amb una informació publicada avui per El País, la Generalitat només va gastar el 22% del pressupost destinat a pobresa energètica l'any passat. Dit d'un altra manera: dels cinc milions d'euros que s'havien pressupostat per pagar els rebuts només se'n van gastar 1,1 milions oferint ajuda a un total de 3,770 famílies catalanes que no podien fer front a les factures de subministraments bàsics.  

Les dades, a les quals ha tingut accés El País, es desprenen de la resolució d'ajudes del fons d'atenció solidària de subministraments bàsics per al 2015 i revelen que el departament va rebre un total de 4.150 peticions d'ajuda per part d'empreses subministradores i ajuntaments. El 9% van ser rebutjades.

La consellera Dolors Bassa ha explicat que aquesta diferència entre el pressupost i la despesa es deu als procediments burocràtics i, concretament, al fet que les famílies hagin de presentar a les empreses energètiques un informe dels serveis socials municipals on s'especifiqui la seva condició de vulnerabilitat, amb una data posterior a l'1 de gener del 2015.  Bassa ha afirmat que treballarà per agilitzar el procés per tal d'arribar a tothom qui ho necessita.


"Política de zero desnonaments"

Una altra de les prioritats del nou Govern, juntament amb la RMI, són els desnonaments. L'any passat n'hi va haver un total de 14,000 a Catalunya. "Treballarem perquè no n'hi hagi absolutament cap", ha afirmat. La clau serà que l'administració sigui  més àgil a l'hora d'actuar per prevenir-los quan una entitat social alerti del risc.

En l'àmbit de Treball, la consellera ha admès que el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) té "un problema estructural que és d'efectius, de manca de personal", fet que explica les  xifres pobres  de col·locació i que hi hagi tants expedients paralitzats. En aquest sentit, Bassa ha afirmat que  la Nova Llei del SOC contempla accions per millorar l'atenció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article