Demanen que Barcelona se sumi a la xarxa de ciutats lliures de tràfic de dones

És una moció que ha presentat el Moviment Democràtic de Dones, que celebrarà demà una jornada sobre l'abolició de la prostitució a la capital catalana


La jornada 'Ciutats lliures de tràfic de dones i menors per a l'explotació sexual' reunirà demà dissabte, 6 de febrer, al Palau Macaya de Barcelona, el Moviment Democràtic de Dones, el Movimento Democrático de Mulheres de Portugal i la Red de Municipios Libres de Tráfico de Mujeres y Niñas. La jornada tractarà sobre la regulació de la prostitució al nostre país i l'adhesió de Barcelona i altres municipis catalans a la Xarxa de Ciutats Lliures de Tràfic de Dones, Nenes i Nens.

Les entitats impulsores de la jornada consideren que la prostitució és una forma d'explotació que ha de ser abolida. Així ho argumenta la portaveu del Moviment Democràtic de Dones (MDD): "La prostitució, encara que sigui suposadament consentida, és una forma de violència de gènere extrema i regular-la legitima implícitament les relacions patriarcals, acceptant un model de relacions asimètriques entre homes i dones, establint i organitzant un sistema de subordinació i dominació de les dones, i anul·lant la tasca de diversos decennis per millorar la lluita per la igualtat de les dones".

Per això, les entitats han presentat una moció a l'Ajuntament de Barcelona que demana al consistori que s'adhereixi  a la Xarxa de Ciutats Lliures de Tràfic de Dones, Nenes i Nens, que va començar-se a gestar a novembre de 2015 a Zamora. La moció va acompanyada d'un decàleg de mesures polítiques concretes, inspirades en el model suec abolicionista. D'aquesta manera, es demana, entre altres mesures, campanyes periòdiques de sensibilització de la població, l'aplicació real de la Llei contra els proxenetes, modificar les ordenances municipals per multar els "clients" i també penalitzar-los amb presó en el cas que comercialitzin sexualment amb elles i ampliar la partida de fons socials per a les dones que volen deixar la prostitució.

La jornada tractarà sobre totes aquestes temàtiques amb la idea de fons, segons explica la vicepresidenta de l'MDD, Cristina Simó, que la intervenció sigui preventiva de les causes, "col·laborant i exigint al govern i a les administracions centrals i autonòmiques eradicar la precarietat del mercat laboral i les condicions d'explotació que en ell es viuen, que provoquen el que la prostitució sigui a vegades l'única alternativa per poder pagar els deutes o mantenir la família".

No a la regularització, sí a l'abolició

Les entitats organitzadores de la jornada critiquen fortament la proposta de regularització de la prostitució que ha fet Ciutadans perquè consideren que integra aquesta pràctica "en l'economia de mercat" i no s'ataca "a les causes, ni a les condicions socials que possibiliten i determinen a les dones a ser prostituïdes". La seva proposta és, en canvi, per "buscar l'arrel del problema que afecta els drets humans". Es tracta que tota persona "te dret a no ser abusada ni utilitzada sexualment, ni de forma gratuïta ni a canvi de cap compensació econòmica", segons explica Simó. "Per aquest motiu el focus hem de dirigir-lo a les persones que demanen, els clients, els prostituïdors. Perquè sense demanda, l'oferta desapareix", conclou la vicepresidenta de l'MDD.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article