Investigadors jubilats i emèrits acosten la ciència als centres educatius

4.500 alumnes de primària, secundària i batxillerat assistiran a les xerrades pràctiques de 25 cientìfics de disciplines de les ciències de la vida


25 investigadors jubilats i emèrits (d'entre els quals 9 dones) pertanyents a diferents disciplines del camp de les ciències de la vida faran, al llarg del curs 2015-2016, activitats de formació cientìfica en 25 escoles catalanes, principalment de demarcació de Barcelona, a través del programa Amgen Exper(i)ència.

El projecte està organitzat per la farmacèutica biotecnològica Amgen i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i té com a objectiu completar i actualitzar l’educació científica i tècnica dels joves i donar suport al professorat. Amb aquesta idea, ara fa gairebé un any Amgen Exper(i)ència va seleccionar un total de 25 investigadors jubilats i emèrits, entre els quals hi figuren 9 dones, perquè, allunyats de les exigències de productivitat del món laboral, acostessin el seu treball als estudiants.

Les activitats van començar el primer trimestre del curs i, a hores d'ara, ja se n'han fet 25. Amb les 65 xerrades més que hi ha previstes, s'espera arribar a un total de 4.500 alumnes de primària, secundària i batxillerat, principalment de l'àrea de Barcelona.

Diversitat d'activitats

Les activitats planificades són de diversa naturalesa. D'una banda, s'ha planificat xerrades pràctiques sobre disciplines científiques com ara la neurologia, la genòmica, la robòtica, la química, la medicina, la biotecnologia, la bioètica, la microbiologia o l’ecologia. De l'altra, també es fan conferències de caràcter transversal amb una clara voluntat de crear referents de futur motivadors, parlant, per exemple, sobre sortides professionals de la ciència, les dones científiques o la vida real dels científics. Finalment, també s'aposta per un treball més pràctic entre l'investigador i l'estudiant i, per exemple, el científic ajuda a l'alumna planificar i fer el seu treball de recerca o a presentar i comunicar els resultats.

Les aportacions dels científics es fan en total acord amb el professorat del centre. Així, els investigadors també aporten innovació i actualització no només als alumnes sinó als mateixos professors.

Amgen Exper(i)ència, dos anys de lligams amb l'àmbit educatiu

Tot i que l'any passat aquest projecte va fer 25 anys, només en fa dos que tant la FCRi i Amgen han començat a col·laborar amb l'àmbit comunicatiu. La primera prova de treball fou el curs 2014-2015 amb un programa d’actualització científica per a docents en ciències de la vida de secundària Amgen Teach, que roman operatiu l’actual curs 2015 – 2016 i continuarà el curs 2016 – 2017. En el seu primer any, aquest programa ja va formar 100 docents catalans del total de 300 previstos per als tres anys de vida del programa. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article