Reclamen que tots els centres d'educació especial tinguin un infermer en plantilla

Actualment només entre l'1 i el 2% de les 178 escoles d'aquestes característiques compten amb un professional d'infermeria


L’Associació Catalana d’Infermeria i Salut Escolar (ACISE) ha presentat aquest cap de setmana el 'Manifest d’infermeria i salut escolar de Catalunya', un text base que servirà per impulsar una ILP perquè el Parlament pugui legislar sobre l'obligatorietat que almenys tots els centes d'educació especial assumeixin un infermer a la seva plantilla.

L'ACISE considera que una de les mancances de l'actual sistema educatiu és la poca "cobertura assistencial que es dóna als diferents problemes de salut aguts i crònics que pot presentar la població escolar" i demana incorporar urgentment als centres la figura dels "infermers escolars" com a "experts en portar a terme la cobertura de totes aquelles necessitats en salut que puguin afectar a tots els actors de la comunitat educativa".

Actualment, de les 178 escoles d'educació només entre l'1 i el 2% comptem amb un professional d'infermeria entre els seus treballadors. Aquesta xifra no cobreix les ràtios mínimes que aconsella la National Association of School Nurses (NASN), que considera com a òptim tenir un infermer per cada 750 alumnes. L'ACISE subratlla també que greuge comparatiu que pateix Catalunya en relació a la Comunitat de Madrid, on la Llei obliga al 100% dels centres educació especial a disposar d'un infermer en plantilla.

Els infermers que treballen en salut escolar i que ja fa més d'una dècada que impulsen el programa iniciativa de la Generalitat, 'Salut i escola', consideren que la seva presència als centre no és suficient per atendre totes les necessitats en matèria de salut. Per això, a través del 'Manifest d’infermeria i salut escolar de Catalunya' volen recollir suports per presentar una ILP (Iniciativa Legislativa Popular) per obligar, per via legislativa, que tots els centres especials tinguin la figura d'un infermer, amb la mateixa obligatorietat que ara tenen la d'un fisioterapeuta.

Paral·lelament, ACISE treballa per l'elaboració d'una nova assignatura, ‘Educació i promoció de la salut’ per tal de formar els alumnes des de P3 fins a secundària en temes de salut. L'entitat, que ja ha començat a recollir firmes i espera arribar a les 50.000 necessàries per presentar la ILP el proper 6 de maig, quan celebarà l'autoanomenada 'Diada de la Infermeria', on infermers voluntaris explicaran la seva tasca a les escoles d'arreu.

ACISE és una entitat sense ànim de lucre que va nèixer a les comarques de Girona el 2003. Representa el col·lectiu infermer que treballa a les escoles i instituts, tant en escoles ordinàries com d’educació especial, vetllant per la cura de tota la comunitat educativa (pares, alumnes, mestres), però especialment dels infants i adolescents.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article