Projecte per impulsar una senyalització urbana accessible

'Accessibilitat cognitiva urbana' treballa per estandarditzar una senyalètica que faciliti la comprensió a persones amb discapacitat del desenvolupament


Avui divendres, 19 de març, la Fundació Autismo Diario presenta a l'Hospital Municipal de Badalona el projecte 'Senyalitzant i entenent' que forma part del programa 'Accessibilitat cognitiva urbana'. L'objectiu del projecte és aconseguir que la senyalització urbana estigui pensada també per a persones amb discapacitat del desenvolupament, definició que abraça des de la discapacitat intel·lectual, els trastorns autístics fins a persones que requereixen un suport similar al de les persones que tenen diversitat funcional.

El programa 'Accessibilitat cognitiva urbana' va veure la llum l'any 2008 de la mà, entre altres organitzacions, de la Fundació ONCE. La intenció inicial era recollir experiències en matèria d'accessibilitat en el medi urbà per fonamentar recomanacions i criteris tècnics en aquest àmbit. Amb els anys, a aquest projecte inicial s'hi han anat sumant més participants i col·laboradors que ha contribuït a elaborar informes, crear espais de trobada i una biblioteca d'orientació cognitiva de recursos per a espais públics. Ara el repte principal és que les recomanacions i el debat sobre una senyalètica més accessible i adaptada a tots els públics arribi a la societat i a les institucions que són les que finalment hi poden legislar a favor.

Cap a una senyalització veritablement universal

Els últims anys han augmentat les accions de col·locar pictogrames a llocs públics per ajudar a persones amb autisme a localitzar-se millor. Tot i això, els impulsors d''Accessibilitat cognitiva urbana' en destaquen alguns riscos, sobretot perquè moltes vegades la senyalització urbana utilitza codis visuals socialment acceptats, coneguts com 'Sistemes Alternatius i Augmentatius de Comunicació' (SAAC) i no té en compte que aquestes iconografies no són enteses per tothom, en especial per part de la població amb discapacitat del desenvolupament.

Els impulsors del programa per millorar l'accessibilitat urbana consideren que cal centrar-se en treballar una senyalètica adaptada, aquella que no dóna per suposat que els símbols que s'utilitzen per senyalitzar són entesos per tothom sinó que busca que el propi element parli per si sol. La proposta de l'equip que treballa al projecte és que, de la mateixa manera que es regula sobre la inclinació de les rampes per a persones que van en cadira de rodes o sobre les senyalitzacions en braile, també es legisli a favor d'una estandardització en un disseny universal i que no aplicar-lo signifiqui sancions econòmiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article