El projecte Rossinyol celebra enguany el seu desè aniversari. La iniciativa apropa estudiants universitaris i infants d'origen estranger a través d'un procés de mentoria social que es desenvolupa en l’àmbit del lleure i fora de l’escola.
La iniciativa es va posar en marxa el 2005 a Catalunya de la mà de la Universitat de Girona i des d'aleshores hi han participat entorn a 720 infants. El projecte, però, ha tingut molt bona acollida i s'ha estès per altres punts de l'Estat, com ara Mallorca, Valladolid, Galícia, Navarra, Donosti i Guadalajara.L'objectiu és afavorir la integració cultural, social i lingüística dels alumnes d’origen estranger i que les universitats i el conjunt d’institucions que hi participin contribueixin a la sensibilització entorn a la igualtat i la inclusió social.
El Secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania del Govern de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, es mostra convençut que "el Rossinyol és un bon exemple de com la mentoria social pot evitar que el risc a la desigualtat que pateix la població immigrada es transmeti a la següent generació".
Avui, 24 de febrer, se celebra el dia internacional de la xarxa Rossinyol, que segueix el model NigthingaleMentoring i està integrada per 27 organitzacions de 8 països. 5 d’elles es troben a l’estat Espanyol.
Win-win
L'estudi d'impacte del projecte Rossinyol mostra que l’alumnat vulnerable que participa en la mentoria aprèn més ràpidament la llengua vehicular, crea xarxes d’amistat més àmplies i diverses en els centres, desenvolupa unes aspiracions i expectatives educatives més elevades; i millora la seva autoestima.
D'altra banda, però, el projecte també aporta grans beneficis als estudiants universitaris en la seva formació com a persones i com a adults responsables, ja que coneixen de primera mà realitats diferents a les seves i infants d'entorns vulnerables, que provenen d'altres cultures i religions.
Primer a Girona, després a Barcelona i ara també a Tarragona
Actualment la iniciativa es realitza a 12 poblacions de les comarques gironines. A més, des del curs 2010-2011, arriba també a Barcelona de la mà de la Fundació Servei Solidari, que també ha encetat un grup enguany a Badia del Vallès. En aquesta zona, doncs, hi ha un total de 53 parelles actives i en porta 174 d'acumulades durant la seva història.
L'any passat, així mateix, el projecte Rossinyol va ampliar el seu àmbit d'actuació a Tarragona. En aquesta demarcació és l'Associació Quilòmetre zero qui gestiona la iniciativa. Ara compta amb 46 parelles.

No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari