Un nou espai de l'Hospital Sant Pau agrupa tots els serveis per tractar les addicions

El 2015 la Unitat de Conductes Addictives va tractar un total de 276 pacient, la majoria dels quals ingressats per la seva dependència a l'alcohol


Aquesta setmana l'Hospital de Sant Pau de Barcelona ha inaugurat una nova Unitat de Conductes Addictives del Servei de Psiquiatria que agruparà en un mateix espai serveis fins ara dispersos del mateix hospital com la Unitat Hospitalària de Desintoxicació (UHD), l'Hospital de Dia, i el Centre d'Atenció i Seguiment.

 

Les noves instal·lacions, que han costat més d'un milió d'euros i que han estat finançades per la Fundació Privada de l'Hospital, té un espai de 1.200 metres quadrats dedicats exclusivament al tractament d'addicions. Segons el director de la Unitat de Conductes Addictives, José Pérez de los Cobos, la nova ubicació estableix un "circuit únic" perquè el pacients no es barregin amb altres malalts d'altres zones i per disposar de funcionalitat més específiques i adaptades als tipus de pacients que tracta la Unitat de Desintoxicació.

La Unitat de Conductes Addictives tracta pacients de tot el territori i és la que més activitat té a Catalunya. L'any passat va atendre 276 persones, una xifra semblant a la de 2014 però un 11% més elevada que fa cinc anys. De tots aquests pacients el 90% van acabar amb l'alta mèdica, la xifra més elevada del conjunt dels hospitals catalans, que gira entorn el 83%.

El pla de l'Hospital de Sant Pau per les addiccions fortes consisteix en un internament total del pacient durant un màxim de 15 dies per tallar en sec l'addicció i tractar els símptomes d'abstinència. Per atendre aquests pacients el centre hospitalari disposa de 12 llits, també en la nova unitat. Un cop acabat aquest període, les persones passen a seguir un tractament de rehabilitació al centre de dia del mateix centre hospitalari. L'any passat 100 pacients van començar i acabar una teràpia al centre de dia directament, el 72% dels quals a través d'un tractament intensiu i la resta a mitja jornada.

El motiu que genera més ingressos a la Unitat de Desintoxicació és l'alcohol. Aquest fou el motiu d'ingrés de 120 pacients el 2015, un 63% dels quals foren homes d'uns 40 anys de mitjana. 73 pacients mes van ingressar per la seva addicció a la cocaïna i 57 als opioides.

La Unitat de Desintoxicació de l'Hospital Sant Pau va néixer ara fa gairebé 30 anys per tractar a persones amb addicions. Actualment compta amb cinc psiquiatres, una neurofisiòloga, quatre psicòlegs, una treballadora social i 24 professionals relacionat amb l'àmbit de la salut mental i les addicions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Lola Jiménez Rodríguez Barcelona
1.

Hola me dirijo a usted e ya que hace unos cuatro años estuve ingresada .he vuelto a recaer y he estado en spquiatria en un Box tres días y he vuelto a casa pero sigo igual y pido por favor que alguien se ponga en contacto conmigo para cocer a ingresar ...no puedo más gracias

  • 0
  • 0

Comenta aquest article