2 de cada 10 casos de violència masclista són denunciats

Un 10,59% de les intervencions que es van fer des de les Oficines d’atenció a la víctima del delicte (OAVD) el 2015 van estar relacionades amb casos de violència masclista


L’Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (Icab) ha alertat de l'escassetat dels casos de violència masclista que es denuncien. Al passat 2015, només entre el 18 i el 20% dels casos van ser notificats.

Aquestes dades es van fer públiques en el marc del primer Congrés de Violència Masclista que es va celebrar el passat dijous i divendres a Barcelona. Tanmateix, des de l'Icab també s'ha alertat de la necessitat d'accelerar els processos judicials per casos de violència d'aquest tipus. És per això que s'han reclamat canvis per alleugerir els procediments jurídics i reforçar els jutjats.

Segons s'ha explicat al Congrés, un judici d'aquest tipus triga, a Barcelona, entre 8 i 9 mesos en resoldre's, mentre que en altres localitats de l'Estat es fa en dues o tres setmanes. Aquesta espera "posa en perill les dones maltractades", ja sigui perquè es manté algun tipus de relació amb l'agressor o per la por a les conseqüències que se'n poden derivar, cosa que fa que en alguns casos s'acabi retirant la denúncia.

El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, ha fet una crida perquè les dones víctimes de maltractament interposin denúncia amb assistència lletrada. A banda d'obtenir més ordres de protecció i poder qualificar correctament el tipus de delicte, la denúncia assessorada per un lletrat ajuda a les víctimes  a "estar acompanyades durant el procediment judicial, alleugerint així el tràngol que comporta aquesta situació". Ha notificat que el desconeixement d'aquest dret fa que moltes dones no siguin assessorades per un advocat.

Actuacions per violència masclista el 2015

Les Oficines d’atenció a la víctima del delicte (OAVD) del Departament de Justícia van dur a terme l'any passat 6.361 intervencions relacionades amb casos de violència masclista en l’àmbit de la parella. Aquesta xifra suposa el 10,59% de les intervencions totals que es van fer des de l'OAVD.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article