El ple sobre la pobresa tanca amb acords, però sense garanties pressupostàries

Entre les resolucions aprovades s'hi troben l'ampliació de les beques menjador i la reducció de condicionants per accedir a la Renda Mínima d'Inserció


El Ple d'Emergència Social va finalitzar ahir i, en paraules de Teresa Crespo, portaveu de la Plataforma Pobresa Zero, ho va fer amb una "sensació agredolça". Tot i que el Parlament ha donat llum verda a diversos acords, la majoria d'aquests no van acompanyats d'una partida econòmica i queden supeditats a l'aprovació d'uns nous pressupostos el mes de maig. 

El ple monogràfic sobre pobresa va començar dimecres i va tancar dijous a la tarda amb un paquet de mesures aprovades. Dels 270 milions d'euros que estan previstos per a implementar el Pla de Xoc, però, tan sols 30 milions queden recollits en les propostes de resolució aprovades: 10 milions d'euros es destinaran a l'habitatge; 10, a la pobresa energètica i 10, al Pla de Barris.

Pel que fa a l'habitatge s'aposta per ampliar el parc public i aconseguir 3.000 pisos de grans tenidors en bon estat i 3.000 en mal estat, per reformar. Actualment, el govern disposa de 1.830 pisos cedits a través de convenis pels bancs.

En el cas concret de la pobresa energètica, l'any passat el Parlament ja va destinar 5 milions d'euros per pagar els rebuts elèctrics, de gas i aigua de les persones vulnerables. No obstant, només es van gastar 1,1 milions d'aquesta partida, oferint ajuda a un total de 3.770 famílies catalanes que no podien fer front a les factures de subministraments bàsics.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va explicar en declaracions a TV3 que aquesta diferència entre el pressupost i la despesa es deu als procediments burocràtics i, concretament, al fet que les famílies hagin de presentar a les empreses energètiques un informe dels serveis socials municipals on s'especifiqui la seva condició de vulnerabilitat, amb una data posterior a l'1 de gener del 2015.

Ahir el Parlament es va comprometre no només a destinar una partida de 10 milions d'euros, sinó també a gastar-la.

Més beques menjador

Entre els acords aprovats ahir destaca l'ampliació de les beques menjador del 100%. D'acord amb una estimació de la Conselleria d'economia, la mesura suposarà uns 12 milions d'euros per les arques catalanes. El govern s'ha compromès verbalment a destinar aquesta partida, que se sumaria als 53 milions invertits en beques enguany i que queda al marge dels 270 milions pressupostats pel Pla de Xoc.

En matèria d'educació, el Parlament també s'ha compromès amb a recuperar les ajudes per llibres de text i transport escolar a partir del curs acadèmic vinent i a reduir les ràtios d'alumnes per classe a les escoles públiques ubicades en zones socialment desfavorides.

Renda Mínima d'Inserció (RMI)

Una altra de les mesures destacades, ha estat l'aprovació al retorn a la Renda Mínima d'Inserció (RMI) del 2010, és a dir, la reducció dels condicionants introduïts el 2011, que van fer caure de manera significativa el nombre de beneficiaris.

D'acord amb la proposta de resolució que va tirar endavant ahir, la RMI recuperarà el caràcter de "dret subjectiu" amb una partida oberta, que s'anirà incrementant en funció de les necessitats. El Govern va destinar a aquest concepte 200 milions d'euros el 2015 i es calcula que la nova mesura podria dispara aquesta xifra fins els 300.

Aquest subsidi de 400 euros es destina a  persones que no tenen cap ingrés i ja no deixarà de ser percebut per aquells ciutadans que se n'hagin beneficiat durant 60 mesos.

Es manté el copagament en certs serveis

Una de les decepcions del Ple, almenys per algunes entitats, ha estat que no s'hagi aprovat la proposta de derogació del copagament en determinats serveis per a les persones amb discapacitat, com ara residències i centres d'atenció especialitzada.

La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (DINCAT) ha mostrat el seu rebuig el posicionament de Junts pel Sí i la CUP que han votat en contra de la supressió.

Creació d'un òrgan de supervisió

La Cambra catalana es va comprometre ahir  a crear una comissió de seguiment dels acords presos, que inclourà membres de tots els grups parlamentaris, però també entitats socials. D'aquesta manera es vol evitar que el Ple d'Emergència Social "acabi amb un brindis al sol com el de fa dos anys", en paraules de la representant de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Pepa Muñoz. La federació d'entitats confia que s'aprovin els pressupostos necessaris per convertir en realitat les mesures aprovades contra la pobresa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès i Canaleta Cardedeu , Valles Oriental , UN SOL VALLES NO PAS DOS ..¿ Aqui molesta se juntin els Dos Vallesos ?
2.
jJA Una sola Solució per LLUITAR CONTRA LA POBRESA Tenir un GOVERN VALENT EN CORATGE Fen Politicas Valentes UNA Es una Pujada de Impostos als mes Rics alas grans Fortunes de Catalunya PUJA EL IVA AL VI I EL TABAC De totes maneres con DE VI CATALÀ Casi no se vende a Catalunya Perjudicarien el Espanyol i el Rioja . .. ELIMINAR PER SEMPRE TOTS ELS COTXES OFICIALS Un enorme Gasto Públic que ja no poden mantenir i un LUXE GRAN que disfruten POLITICS I ALTS CARRECS PUBLICS Eliminar molts Alts Carrers Públics TENCAR ELIMINAR LAS DIPUTACIONS Es un perden molt diner public sense cap control .. REDUIR EL GASTO PUBLIC Es podria fer si es volgues sense perjudicar als mes devil els mes pobres NO ES VOL FER Ques unaltra cosa molt diferent
  • 2
  • 0
Josep Pagès i Canaleta Cardedeu , Valles Oriental , UN SOL VALLES NO PAS DOS ..¿ Aqui molesta se juntin els Dos Vallesos ?
1.

Aixo es con dir MOLTES PARAULES CAP FET Per lliuitar de Veritat contra la LA POBRESA A CATALUNYA ,..MOLL MOLL DE SOROLL PER NO RES Per no fer res deixar a la gent mes pobre patin igualment ..Contentos y engañados tambe es podria dir he Mucho Ruido para tan Pocas Nueces Ninguna ..JA Diners per donar als Diaris Bancs empreses pero no per ajudar els pobres i aturats Despres no preguntin per que ja molta gent no vol votar tenen la resposta he

  • 3
  • 0

Comenta aquest article