Dolors Bassa: ‘Poques mesures del pla de xoc podran garantir-se sense nous pressupostos’

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies concedeix una entrevista al social.cat després del ple sobre pobresa celebrat al Parlament els dies 9 i 10 de març


El ple d’emergència social celebrat el passat dimecres i dijous va tancar amb diversos acords, però la gran majoria no van acompanyats d’una partida econòmica i, per tant, queden supeditats a l’aprovació de nous pressupostos.

Social.cat ha parlat en exclusiva amb la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies. Dolors Bassa ha explicat que el govern valora “molt positivament” el ple sobre pobresa perquè les mesures aprovades “són factibles”, de fet, Bassa es mostra optimista i considera que es podran negociar uns pressupostos que permetran tirar-les endavant.

Amb els pressupostos prorrogats, però, només quedarien garantides la Renda Mínima d’Inserció (RMI), que recuperaria el caràcter de “dret subjectiu”, i certs àmbits del copagament de serveis per a persones amb discapacitats “perquè és una injustícia el que hi ha fins ara”, ha reblat.

La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (DINCAT) va lamentar dijous en un comunicat que no es derogués el copagament en determinats serveis per a persones amb discapacitat i va rebutjar que Junts Pel Sí i la CUP votessin en contra de la supressió. “El copagament no hi hauria de ser, estem d’acord”, ha dit la consellera, “però les finances que tenim no ens permeten treure’l perquè l’Estat no aporta el que hauria d’aportar”, ha explicat.  
 

Renda Mínima d’Inserció

L’any passat el govern va destinar 185 milions a la Renda Mínima d’Inserció, un subsidi de 400 euros que es destina a persones que no tenen cap ingrés. El pla de xoc contempla una partida extra de 70 milions d’euros per a poder arribar a tota la ciutadania que la necessita.  

En cas que no hi hagi nous pressupostos, Dolors Bassa ha assegurat que el govern “rascarà d’altres departaments” per a poder garantir que tothom que ho necessiti la pugui rebre.

Pel que fa als condicionants per accedir-hi, la consellera ha explicat que no s’eliminaran tots els que van afegir-se el 2011 i que es canviaran en funció del pressupost. Un dels condicionants que segur que desapareixerà és el que impedeix rebre la RMI durant més de 60 mesos. Bassa ha considerat que “és totalment injust” i que, per tant, “s’eliminarà passi el que passi amb els pressupostos”.

Renda Garantida de Ciutadania

Dolors Bassa ha assegurat que la Renda Garantida de Ciutadania “és per la que apostaríem tots” però que no és viable amb pressupost que té la Generalitat. “Mentre no siguem independents i no poguem gestionar els nostres recursos pròpiament és impossible”, ha lamentat.

En aquest sentit, ha afegit que el govern vol reestructurar la RMI mentre es tira endavant la ILP de la Renda Garantida al Parlament. “Durant aquest temps anirem avançant cap a una renda garantida, que és la que hem de tenir en un futur a Catalunya”, ha dit.  

Habitatge i pobresa energètica

D’acord amb les resolucions aprovades durant el ple monogràfic sobre pobresa, el govern destinarà una partida de 10 milions d’euros al Pla de Barris, una altra –també de 10 milions- per incrementar el parc públic d’habitatge social i una darrera, amb el mateix import, per combatre la pobresa energètica.
 
“La Generalitat posarà 10 milions per poder pagar les factures de llum i d’aigua de la gent que no pot pagar-les, sempre i quan hi hagi un informe de serveis socials que ho acrediti”, ha dit Bassa. Així mateix, la consellera ha afegit que s’està negociant amb les empreses del sector perquè contribueixin amb una aportació equivalent a la de la Generalitat.

L’any passat el Parlament va invertir tan sols 1,1 milions d’euros, dels 5 milions pressupostats, a pagar les factures de subministrament a les persones vulnerables. “La quantitat que es va gastar és molt minsa en comparació amb els problemes que hi ha de pobresa energètica”, reconeix Bassa, que assegura que potser la informació no va arribar a suficient gent i que els tràmits burocràtics van dificultar l’accés de les famílies a l’ajuda.

En referència als desnonaments la consellera ha dit que l’objectiu és “evitar-los i que no n’hi hagi cap”, malgrat ser conscient que encara són una realitat a Catalunya, sobretot els de lloguer.

Beques menjador

A banda del pla de xoc de 270 milions d’euros, la consellera ha explicat que el govern vol garantir, amb 12 milions més, que cap infant es quedi sense beca menjador. Aquesta partida, però, només existirà si s’aproven nous pressupostos.

Bassa descarta recuperar l’impost de successions perquè la classe mitjana en sortiria perjudicada i recorda que “és la que ha patit més en aquest temps de crisi”.  

Reduir l’atur, una prioritat

Generar ocupació és una de les fites de la cartera de Dolors Bassa. “Reduir l’atur és una prioritat, però sense fixar-se xifres”, ha dit la consellera. “Creiem que darrere de les xifres hi ha persones”, i afegeix: “El que volem és que les persones visquin bé i no dir si hem reduït o no un llistat de números”.

Per aconseguir que l’atur baixi del 17% actual, Bassa considera que cal una reestructuració del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i fomentar la formació.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article