Recollida de firmes contra la proposta de regular la prostitució a Barcelona

Les polítiques del PSC i CiU Núria Parlon, Mercè Conesa i Lluïsa Moret, entre les primeres signants de la campanya dirigida a càrrecs públics


El Moviment Democràtic de Dones (MDD), junt amb la Xarxa de Municipis Lliures de Tràfic de Dones i Nenes, ha presentat avui una campanya de recollida de signatures entre càrrecs públics de Catalunya i la ciutadania de Barcelona per manifestar el seu rebuig a la proposta del govern d'Ada Colau de regular la prostitució "voluntària" com a professió.

La presentació de la campanya ha estat encapçalada per la vicepresidenta de l'MDD, Cristina Simó, i  tres pesos pesants de la política metropolitana: Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma i Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi. Les tres polítiques són només alguns dels càrrecs públics que han donat suport al manifest que encapçala la campanya i que considera que legalitzar la prostitució és regularitzar "la forma més brutal de submissió de les dones i legitimació de la violència masclista". Els signants del text demanen que la ciutat de Barcelona "no reguli la prostitució com un treball per a pobres i s'adhereixi a la lluita contra el tràfic de dones i menors".

El manifest cita diversos estudis que confirmen que "regular la prostitució com una professió incrementa el tràfic d'éssers humans" i, en canvi, "establir mesures per abolir la compra de sexe ho redueix". El text cita països com Bèlgica, Holanda o Alemanya on les mesures de regularització han comportat "un dràstic augment de totes les facetes de la 'indústria del sexe'" i constata que no hi ha "ni un sol estudi" on es recullin "resultats positius amb al regulació de la prostitució". Les entitats impulsores de la campanya han reclamat un "debat polític i social" sobre aquest tema.

'La legalització de la prostitució no és un debat que es pugui eludir'

Conesa, Parlon i Moret han demanat a l'Ajuntament de Barcelona que no aprovi cap regulació que no tingui en compte la resta de municipis de l'àrea metropolitana i han considerat que ara és el moment per obrir un "debat rigorós, des de l'ètica i els drets humans".  L'alcaldesa de Santa Coloma ha subratllat que la "prostitució no és indestriable de l'explotació" i que en la lluita per una "societat igualitaria no podem convertir les dones en un objecte de mercantilització".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha subratllat que els poders públics han de "defensar els drets de les persones" i han de lluitar contra qualsevol mesura que els vulgui limitar. Moret ha dit que la prostitució és "una forma d'explotació" i, per tant, "no pot ser una professió ni podem convertir els proxenetes en empresaris", ha reblat la política del PSC. Finalment, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha volgut aclarir que els impulsors de la Xarxa de Municipis Lliures de Tràfic de Dones i Nenes estan "a favor de la llibertat sexual" però no del "liberalisme sexual" perquè implica "violència i indefensió per les dones".

Reunió pendent amb l'Ajuntament de Barcelona

Cristina Simó, vicepresidenta de l'MDD, ha explicat que l'entitat té pendent reunir-se amb Ada Colau i que probablement la reunió serà després de setmana santa. La trobada amb l'alcaldessa de Barcelona servirà per fer-li arribar el manifest de la campanya i demanar-li que el municipi s'adhereixi a la Xarxa de Municipis Lliures de Tràfic de Dones i Nenes, petició que ja van llençar fa més d'un mes i que, de moment, no ha tingut resposta per part de Colau. Mentrestant, però, la xarxa va creixent en nombre de ciutats afiliades.

La regulació de la prostitució, una proposta que suma BeC, CUP, ERC i C's

A finals de l'any passat el debat sobre la legalització de la prostitució va tornar a irrompre al consistori municipal de Barcelona. El govern municipal d'Ada Colau va assumir, a la Comissió de Drets Socials, una proposició de Ciutadans per començar a elaborar una normativa sobre la prostitució voluntària que tenia com a epígraf "aconseguir protecció i seguretat de les persones que exerceixen voluntàriament la prostitució". L'Ajuntament vol crear un marc normatiu municipal per eliminar les multes i els expedients administratius contra les dones que exerceixen la prostitució i habilitar locals controlats per aquesta pràctica.

La proposta també preveu reconèixer els drets laborals i socials d'aquest col·lectiu i planifica "ajudes de formació i inserció" per les dones que exerceixen la prostitució de forma no voluntària, cosa que es dóna en gairebé un 90% dels casos. A més de Barcelona en Comú, la proposta va comptar també amb el suport de la CUP i d'Esquerra Republicana, però fou repudiada pels regidors del PSC, CiU i PP.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagés i Canaleta Cardedeu Valles Oriental UN SOL VALLES NO PAS DOS
1.
La pregunta es ¿ Regular la Prostitució ? Anira a favor de les PUTES o en contra de elles dels seus interesos QUE I DIRA LA MAFIA que trafica en Dones en putes ..¿ Per qué uns Partits politics estan a favor i altres en contra de Regular la Prostitucií ? No es tindria que oparlar mes discutir mes el tema ..LO Que no ja dret esque tinguin que fer de Putes al costat de Carreteras o carrers Caldria tinguin Locals un estar segures i mes netes protejides ....ADA COLAU ¿ PENSA FER ALGU AJUDAR ALS SENSE SOSTRE ? Cuan acabi el seu mandato encara seguiran el MIL SENSE SOSTRE A Barcelona o en tindra molts més per que no fa res per els NO NOMES LES PUTES Necesiten ajuda ELS SENSE SOSTRE Tambe necesiten Pisos un Viure necesiten Treballar ..FER LA VIDA MÉS DIGNE A LES PUTES Pero tambe als SENSE SOSTRE Alcaldessa de Barcelona he
  • 1
  • 0

Comenta aquest article