Mestres i pares s'oposen al tancament de 67 unitats de P3 a Catalunya

El departament d'Ensenyament va anunciar la setmana passada que la davallada de la natalitat obligaria a suprimir diverses línies el curs 2016-2017


El departament d’Ensenyament va anunciar dijous passat que el descens de la natalitat obligarà a dissoldre 67 grups de P3 el curs vinent en escoles de tot Catalunya.
 

La mesura ha despertat suspicàcies entre els sindicats i col·lectius de mestres, que consideren  que existeix un tracte de favor a les escoles concertades, on se suprimiran 3 classes de P3, en detriment de les 64 de centres públics afectades. No serà fins al tancament del procés de preinscripció i matrícula, el 7 d’abril, quan es coneixeran les xifres definitives.

La consellera d'ensenyament, Meritxell Ruiz, ha explicat que podria ser que es perdin fins a 40 grups més, dels tres que es preveuen a l’escola concertada. De fet, la xifra que va pronosticar el seu departament encara dista en gran mesura del total d’unitats de P3 que es podrien reduir de cara al curs vinent. “Amb la davallada que hem tingut s’haurien de tancar més de 290 grups si féssim el càlcul exacte”, ha reblat.

La disminució del cens d’alumnes de tres anys és la causa principal del tancament d'aquestes línies, que han passat de 77.455 alumnes el 2015 a 70.117 el 2016, el que significa un total de 7.338 infants menys. Les places ofertes han baixat de 79.300 a 75.940 en un any, en consonància. No obstant, l’oferta actual encara supera la demanda en 5.823 places.
 
Col·lectius en contra

Diversos col·lectius com ara la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) i sindicats de Mestres i professors com ara USTEC-STEs i CCOO s’han posicionat en contra del tancament de línies de P3 i han instat a la Generalitat a redistribuir l’alumnat i apostar per baixar les ràtios. Asseguren que actualment hi ha classes de P3 que superen els 25 alumnes per aula.

Demanen, a més, que abans de tancar línies a les escoles públiques es tanquin línies a les escoles concertades perquè consideren que aquestes últimes “juguen amb avantatge”.

Un dels exemples de protesta és Lleida, on el passat divendres a la tarda unes 200 persones es van concentrar a la Plaça de la Paeria en contra de la supressió. La concentració, convocada per sindicats del sector de l’ensenyament i Marea Groga, va comptar amb música en directe i pancartes on els infants escrivien i dibuixaven com volen que sigui l’escola.

La consellera, per la seva banda, ha pres la paraula i ha comunicat que s’ha fet un sobreesforç per garantir una oferta de places públiques.

L’ESO: l’altra cara de la moneda

Als instituts, en canvi, l’alumnat augmenta i ho seguirà fent en els propers quatre anys. Al setembre entraran a primer d’ESO 600 alumnes més dels que ho van fer l’any anterior, cosa que es traduirà en l’obertura de 20 grups nous, quinze dels quals en centres públics i cinc en concertats. Paral·lelament, s'ampliarà la plantilla de docents en un mínim de 700 persones per atendre grups d'educació secundària i postobligatòria.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article