La policia protagonitza el 35% dels casos de discriminació racista a Catalunya

SOS Racisme ha presentat el seu setè informe anual sobre 'l'Estat del Racisme' i en constata la cronificació


Un terç dels casos de racisme i xenofòbia a Catalunya són protagonitzats per agents de seguretat pública. Així es desprèn del setè informe anual de SOS Racisme, fet public divendres passat, en el qual es recullen els casos registrats al Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) l'any passat.

D'acord amb l'estudi 'L'Estat del Racisme a Catalunya 2015', les agressions perpetuades pels cossos de seguretat són les més freqüents, «fet que encén les alarmes sobre la salut d'un estat de dret i democràtic», adverteix l'informe.

L'augment més gran de denuncies correspon a la discriminació entre particulars, la segona tipologia en nombre de casos. Els conflictes entre ciutadans en espais quotidians creixen de manera constant des del 2013. Llavors representaven el 14% dels incidents, ara el 30%.

L'estudi posa l'accent també en l'augment de casos de discriminació a l'hora d'accedir als drets socials. «Són especialment greus, doncs l'administració, que té la responsabilitat de garantir l'accés als drets per a tothom, és la perpetradora de la discriminació», recull el document.

El creixement d'aquests casos s'ha accentuat des del 2012, passant del 8% al 20% del total de denúncies ateses al SaiD. La majoria de discriminacions racistes d'aquesta tipologia tenen lloc en l'àmbit de la salut (38%), fet directament relacionat amb l'aprovació del Reial Decret Llei 16/2012 que nega l'accés a la sanitat a les persones immigrades. Les segueixen les discriminacions en la prestació de serveis (25%), centres escolars (25%) i accés a l'habitatge (12%).

L'administració, agent discriminador

SOS Racisme alerta d'una manca de voluntat política per part de les administracions, que actuen com agents racistes per acció, a través de l'incompliment de normatives internacionals, però també per inacció: « [l'administració] no està observant ni recollint dades sobre casos de discriminació, no està visibilitzant el racisme no actua pro-activament contra aquests delictes», assegura.

4 de cada 10 víctimes del racisme no denuncia

El 2015, el SAiD va atendre un total de 442 persones. 310 acudien al servei per primera vegada, algunes per demanar assessorament o informar-se. 137 van dirigir-s'hi per haver patit un cas de discriminació racista o xenòfoba, però només 80 van denunciar els fets.

La por i la desconfiança en el sistema judicial o en les administracions, són les raons principals per les que les persones decideixen no tirar endavant la denuncia. Aquesta situació és agreujada en alguns contextos, especialment en aquells que la persona no dóna prou importància a la discriminació patida.

Això s’exemplifica en la diferencia entre dos casos extrems: les discriminacions en l’accés a un servei privat, com ara l’entrada a un local d’oci o el lloguer d’un servei, són les menys denunciades (només 2 de cada 10 persones), mentre que les discriminacions que afecten a drets bàsics, com l’accés a la sanitat o l’ensenyament, va denunciar el 94% de les víctimes.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagés i Canaleta Cardedeu Valles Oriental UN SOL VALLES NO PAS DOS
1.
JO No sóc Racista ja que me agrada Menjar LES LLENTIAS EN BOTIFARRA NEGRA ,, bueno cal posar una mica de humor avegades ..Tampoc sóc Racista per que me agraden molt les Dones Negras Veus tampoc no sóc Racista si dic no me agraden els Homes negres ja que tampoc me agraden els Blancs je je sóc Heterosexual ha ha ha ...AMI No me molesta la persona pel culo de la pell o del Pais que sigui ME Molesta la persona que be a Catalunya i no volgui PARLAR EN CATALÀ No es volgui integrar respectar la Nostra LLengua i Cultura .. Ya immigrants quesi se integran molt que parlen molt be en Català i poden escriure el Català millor que jo i tot per ejempla ....Baix treballar amb un NEGRA Que parlaba tan be el Català que era negra pero per mi era UN CATALÀ MÉS Era un pleer treballar amb el i asobre era Cristia hu tenia tot i de bo ..
  • 0
  • 0

Comenta aquest article