Reconeixen la tasca de la Unitat d'Obesitat Greu del Sant Joan de Reus

La Xarxa Europea per a l'estudi de l'Obesitat (EASO) acredita l'hospital que es converteix en el segon de Catalunya en aquest àmbit


L’Associació europea per a l’estudi de l’obesitat (EASO, per les seves sigles en anglès) ha acreditat com a centre d’excel·lència la Unitat d’Obesitat Greu de l’Hospital de Sant Joan de Reus. Aquest reconeixement converteix l’hospital reusenc en el segon de Catalunya i el sisè de l’Estat espanyol especialitzat en aquesta malaltia crònica.

Gràcies al distintiu, el centre sanitari passa a formar part de l’associació europea que fomenta l’estudi de l’obesitat, aglutina les diferents societats científiques del continent i investiga aquesta malaltia crònica. A partir d’ara, podrà participar en l’elaboració de guies de seguiment i tractament del malalt i també col·laborar en assajos clínics i altres estudis d’investigació d’àmbit europeu.

Tanmateix, l’adhesió a l’EASO facilita l’accés a convocatòries de recerca com ara el programa Horizonte 2020, que finança projectes d’investigació de diferents àrees temàtiques en el marc europeu. En aquest sentit, l’Hospital destaca per liderar l’estudi Predimed plus, que vol demostrar els beneficis de la dieta mediterrània per reduir el risc cardiovascular.

Data de caducitat de 3 anys

L’acreditació té una durada de tres anys i per obtenir-la cal haver superat un seguit de exigències. Aquest fet, provoca que només hi hagi cinc unitats d’obesitat greu acreditades a tot l’Estat espanyol i una cinquantena a tot Europa.

Entre els requisits, cal fer palesa la trajectòria científica de la Unitat en el tractament de l’obesitat; s’ha de disposar d’un programa clar dels diferents tipus d’abordatge d’aquesta patologia; ha d’existir una relació de derivació de l’Atenció Primària de Salut cap a l’Hospital; cal que el centre disposi de la infraestructura adequada i adaptada a aquesta malaltia i és necessari que es realitzin programes de docència i recerca focalitzats en l’estudi de l’obesitat i els seus trastorns associats.

Gairebé la meitat de la població adulta té excés de pes

Des de l’Hospital de Reus, apunten que entre 30.000 i 150.000 persones pateixen obesitat greu a Catalunya. L’any passat, aquest centre hospitalari va atendre gairebé 4.000 visites per problemes greus de pes.
Segons dades dels últims resultats de l’Enquesta de salut de Catalunya (2014), el 48,1% de la població de 18 a 47 anys té excés de pes. D’aquests, un 33,1% té sobrepès i el 15% té obesitat. Mentre que el sobrepès afecta més als homes que les dones (40,4% i 25,7%, respectivament), els percentatges d’obesitat són similars en ambdós sexes.

La població amb més tendència al sobrepès i l'obesitat és superior entre les classes socials més desafavorides, especialment en el cas dels homes, i entre les persones que tenen estudis primaris o que no en tenen, especialment entre les dones.

Pel que fa a la població infantil, el 30,4% de la població de 6 a 12 anys té excés de pes. El sobrepès afecta per igual ambdós sexes, mentre que la obesitat preval en els nens.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article