'Construïm plegats', un espai per expressar les pors davant d'una pèrdua cognitiva

Alzheimer Catalunya Fundació duu a terme sessions perquè les persones diagnosticades recentment d'un deteriorament cognitiu s'expressin a través de l'art


Sovint, arran de la detecció d'un deteriorament cognitiu o una demència, com l'Alzheimer, apareixen temors i incerteses. "En les persones amb un diagnòstic més lleu i fase inicial vam notar que necessitaven una manera de ser protagonistes, de poder explicar el que comencen a patir: les pèrdues de memòria, la desorientació...", explica Duma Ulsamer, treballadora social d'Alzheimer Catalunya Fundació.

Per aquest motiu, des de l'organització van decidir impulsar l'experiència 'Construïm Plegats', un conjunt de cinc sessions adreçades a persones que comencen el seu camí en la convivència amb una pèrdua cognitiva i que pretén ser un punt de trobada, de construcció i expressió del que vol dir conviure amb aquestes malalties.

Es tracta d'una experiència pionera. El primer grup, d'unes cinc persones, va realitzar la primera sessió el passat 8 de març i durà a terme la última el 5 d'abril. Amb l'acompanyament de la Duna Ulsamer, una treballadora social que en fa 10 que treballa amb persones amb deteriorament cognitiu, els participants poden verbalitzar les seves incerteses. "Volem que a través d'expressions més artístiques -el teatre, l'escriptura, la pintura- puguin expressar el seu diagnòstic, les seves preocupacions...", explica. "En general hi ha la sensació, el sentiment de necessitat de preparar el seu futur i el seu entorn: què passarà quan no reconegui, quan em preguntin i no sàpiga respondre? És positiu expressar aquestes incerteses", assegura.

"Són grups reduïts perquè puguin treballar-se amb tranquil·litat. De moment només n'hi ha un, però se'n poden obrir més", afegeix. Cada un dels grups decideix a través de quina expressió artística vol explicar a la societat què és la demència. El curs actua com a una mena d'altaveu i, en el cas del primer grup, el mitjà escollit per fer arribar el missatge és la literatura. Des de la Fundació apunten que donaran a conèixer el resultat de les sessions amb la voluntat que altres persones amb pèrdua cogntiva puguin conèixer la iniciativa i beneficiar-se'n.

Les sessions es realitzen a la seu de la fundació (Carrer Bruc, 65 , 3e 2a).  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article