Més del 50% dels cuidadors de malalts amb demència pateixen estrès

Ho constata el programa 'Cuidador expert', que pretén donar suport i assessorament als familiars de persones amb demència per tal de millorar la seva qualitat de vida


L'hospital de Sant Andreu de Manresa, amb el suport del Departament de Salut, ha finalitzat el primer programa 'Cuidador expert'. Es tracta d'una iniciativa adreçada a familiars de malalts amb demència amb l'objectiu de millorar la informació que es té sobre la malaltia i reduir la sobrecàrrega emocional dels familiars gràcies a compartir experiències amb persones que es troben en una situació similar. Més d'un 50% dels familiars cuidadors pateixen estrès.

El "cuidador expert" és algú que té cura d'una altra persona amb una malaltia crònica i és capaç de gestionar l'impacte físic, emocional i social que suposa el fet de cuidar algú amb necessitats d'atenció complexa.

No obstant, gestionar bé aquest impacte múltiple és una qüestió difícil per més de la meitat dels cuidadors que han participat al primer programa 'Cuidador expert'. El nivell d'estrès i sobrecàrrega emocional són intensos en més del 50% dels participants i en la resta, és lleu. Les professionals de l'Hospital de Sant Andreu creuen que la sobrecàrrega emocional és la suma de molts factors, entre els quals destaquen el sentiment de ser l'única persona que pot cuidar la persona malalta i la preocupació per no tenir suficients ingressos econòmics per fer front a la despesa que suposa la cura del familiar.

Les persones que han participat en el primer programa 'Cuidador expert' reuneixen característiques semblants. De mitjana, els participants a les sessions fa entre 3 i 4 anys que assumeixen el rol de cuidador principal del malalt i tots disposen d'un recurs assistencial, com ara un centre de dia o una residència. D'entre els participants, un 54% són la parella i el 36%, fills.

El funcionament del programa

El programa s'ha estructurat en 9 sessions d'una hora i mitja cadascuna i hi han participat un total d'11 persones d'entre 50 i 70 anys, nou dones i dos homes. Les sessions, que han durat des del desembre fins al mes passat, han estat conduïdes per la cuidadora experta Hermínia Ribas, que ha fet la funció de referent i ha estat l'encarregada d'aportar informació i consells. L'han acompanyat també la psicòloga i la infermera Maribel Martínez i Elena Rovira, ambdues del mateix hospital. Aquestes últimes han fet d'observadores i ja havien format prèviament a Ribas.

De cara a la tardor, l'Hospital de Sant Andreu té previst repetir aquesta iniciativa, que ha estat molt ben valorada.

'Pacient expert', el seu precedent

No és la primera vegada que es duu a terme un projecte d'aquest tipus. El programa 'Cuidador expert' ha volgut seguir els patrons metodològics del programa 'Pacient expert', que ha servit de referent. Aquest últim, a diferència, potencia l'autocura i l'autonomia de les persones que pateixen una malaltia crònica. El "pacient expert" transmet coneixements i comparteix experiències amb altres persones que tenen el mateix problema de salut.

Es tracta d'una iniciativa multidisciplinària basada en la col·laboració entre pacients i professionals sanitaris. Ja s'ha implementat fins ara arreu del país i ha estat eficaç en malalties com la diabetis, insuficiència cardíaca i altres malalties cròniques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article