Colau multarà les subministradores si tallen serveis a famílies sense recursos

Endesa i Gas Natural Fenosa neguen que estiguin tallant el subministrament de llum i gas a persones en situació de vulnerabilitat


L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, multarà les companyies Endesa i Gas Natural Fenosa si detecta talls de subministrament d'electricitat i gas a famílies sense recursos. Així ho va afirmar ahir en una roda de premsa, on també va denunciar que les companyies incompleixen la llei 24/2015 que es va aprovar l'estiu passat, arran de la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica, per evitar els talls de subministrament. "L'única llei que estan complint és la del mínim esforç", ha sentenciat.

En aquest sentit, les companyies estarien desobeint concretament el "principi de precaució", que estableix que abans d'efectuar un tall de subministrament de llum o gas, l'empresa ha de demanar un informe als serveis socials municipals per conèixer si el client es troba en una situació de risc d'exclusió.

Colau assegura que les companyies no són transparents i no faciliten les dades dels talls de llum i de gas. L'Ajuntament calcula que unes 100.000 persones a Barcelona es troben en risc de pobresa energètica, que equivaldria a entre el 7% i el 10% dels habitatges de la ciutat. No obstant, l'alcaldessa destaca que les dades no són exactes perquè tota la informació està en mans de les empreses que gestionen els serveis.

En la mateixa línia, Colau lamenta que no s'hagi arribat a cap acord per signar un conveni de col·laboració entre les empreses privades i l'Ajuntament, i d'aquesta manera evitar els talls de llum i de gas a les famílies en situació vulnerable.

Reaccions de les companyies subministradores

Les companyies, en canvi, asseguren que no han tallat el subministrament a cap família sense recursos. Gas Natural puntualitza que el conveni amb l'Ajuntament de Barcelona signat el setembre de 2014 per abordar aquest tipus de situacions segueix vigent i s'està complint amb tota legalitat. Assegura, també, que té la intenció de seguir treballant amb l'Ajuntament per abordar el problema de la pobresa energètica.

El 'Llibre vermell', una nova publicació sobre la pobresa energètica

L'Aliança Contra la Pobresa Energètica, que està formada per una desena d'entitats del territori català, ha tret a la llum el 'Llibre vermell'. Es tracta d'un anàlisi de la situació de la pobresa energètica a Catalunya acompanyat d'una guia d'assessorament davant de quatre casos relacionats amb el subministrament energètic: fa temps que t'adones que no podràs pagar; has rebut un avís d'impagament; has rebut un avís de tall; i l'últim, t'acaben de tallar un subministrament bàsic. El llibre, que properament es publicarà en paper, es pot trobar ara en format digital al web.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article