Entre 16.000 i 18.000 persones pateixen Parkinson a Catalunya

Avui es commemora el Dia Mundial del Parkinson sota el lema 'El dia de molts, el dia de tots'


Amb el lema 'El dia de molts, el dia de tots', l'Associació Catalana per al Parkinson (ACAP) commemora avui el Dia Mundial del Parkinson. La campanya d'enguany vol destacar la lluita diària dels malalts de Parkinson i l'ajuda i l'atenció que reben de les famílies, els professionals i els voluntaris.

Malgrat que és força desconeguda, el Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa amb major incidència a l'Estat Espanyol. A Catalunya, la malaltia afecta entre 16.000 i 18.000 persones. L'Associació Catalana per al Parkinson (ACAP) organitza diverses jornades de sensibilització arreu del territori al voltant d'aquesta celebració. La jornada principal tindrà lloc a Barcelona el proper dimecres 13 d'abril a la sala El Casinet d'Hostafrancs (C/ Rector Triadó, 53, Barcelona).

A dos quarts de 10 del matí s'inaugurarà l'acte a càrrec de representants del Departament de Salut, del Depertament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i la presidenta de l'ACAP, Roser Roigé. Seguidament, es faran un total de tres conferències i una taula rodona que abordaran temàtiques diverses entorn del Parkinson, totes a càrrec de professionals del sector. La cloenda de l'acte serà a tres quarts de 2 amb un concert de musicoteràpia, a càrrec de Conxita Bentz i els participants en la teràpia.

Aquesta entitat també organitza actes a Girona, Vilanova i la Geltrú, Cerdanyola i Sant Cugat amb taules informatives. Per a més informació, podeu consultar el programa d'actes de l'ACAP.

A Tarragona, l'Associació de Parkinson de les Comarques de Tarragona (APCT) també ha programat diverses activitats per la commemoració d'aquest dia. Els actes van començar ahir amb la tradicional caminada 'Run for Parkinson', i avui hi haurà diverses taules informatives a Reus i Tarragona, on s'hi podrà trobar informació sobre la malaltia i serveis i activitats que s'organitzen des de l'entitat. Els actes s'allargaran fins el dimecres 27 d'abril, amb un refrigeri al local de la Creu Roja de Reus. Per a més informació, podeu consultar el programa d'activitats de l'APCT.

El Parkinson, la malaltia desconeguda

El Parkinson afecta les neurones del cervell i provoca desordres mentals. S'inicia generalment al voltant dels 55 anys i es desenvolupa entre els 55 i els 80 anys, amb major presència als homes. Tot i així, s'han documentat casos en persones menors de 20 anys.

Els símptomes i les seves manifestacions són moltes i variades, i és per això que es requereix un tractament individualitzat. De tota manera, la tremolor de repòs, la rigidesa muscular, l'alentiment del moviment espontani, la inestabilitat postural i l'alteració de la marxa són els símptomes més comuns. Es desconeixen les causes que provoquen la malaltia i no existeix un tractament curatiu, però es poden atenuar els símptomes i millorar la qualitat de vida de les persones amb parkinson mitjançant teràpia farmacològica, rehabilitadora i, en alguns casos, quirúrgica. També existeixen teràpies complementàries com ara la logoteràpia, la fisioteràpia i la teràpia ocupacional.

La manca de coneixement sovint condueix a l'estigma i això pot arribar a provocar un aïllament social de les persones afectades. És per això que l'any 1997 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va establir que el dia 11 d'abril se celebraria el Dia Mundial del Parkinson, amb l'objectiu de donar a conèixer la malaltia i sensibilitzar la societat amb les necessitats de les persones que la pateixen.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article