Barcelona sanciona dues immobiliàries per desnonar famílies sense oferir-los un lloguer social

L'Ajuntament s'ha fet càrrec de la reubicació dels afectats i ha iniciat expedients sancionadors amb multes que poden arribar als 90.000 euros


L'Ajuntament de Barcelona ha imposat les primers sancions a dues societats immobiliàries que van desnonar per impagament a famílies vulnerables sense oferir prèviament l'opció de lloguer social. 

El consistori ha obert expedients sancionadors a la societat Intacsa Integral d'Activitats i Finques Flash, que podrien arribar a multes de fins a 90.000 euros, per incomplir la llei 24/2015 d'emergència habitacional, aprovada el passat juliol. 

L'Ajuntament ha indicat en un comunicat que en els dos primers sancionats són grans tenidors d'habitatge que van interposar procediments judicials de desnonament per impagament del lloguer sense haver requerit prèviament informació als afectats i sense haver comunicat cap oferta de lloguer social ni als afectats ni a l'Ajuntament.

Un dels casos se situa al barri del Carmel i implica la societat Intacsa Integral de Actividades, que va demandar l'impagament del lloguer sense haver ofert prèviament l'opció d'un lloguer social a la persona afectada, que es trobava en risc d'exclusió residencial. La regidoria d'Habitatge va demanar a la societat que oferís una alternativa de lloguer social a la persona afectada donada la seva situació de precarietat però la immobiliària va continuar el procediment per desnonar el llogater sense atendre les peticions i els advertiments que li va fer l'Ajuntament de Barcelona que no oferir el lloguer social tal com estableix la llei suposava una infracció greu i per tant que s'obriria un expedient sancionador. 

L’altre cas s’ha produït al barri d’Horta, amb la societat Fincas Flash, que tampoc va oferir la opció de lloguer social com a alternativa a un procés de desnonament, quan la persona va deixar de pagar les quotes del lloguer del seu domicili. Aquesta societat també va rebre un advertiment de la Regidoria d’Habitatge, atès que la persona es trobava en perill d’exclusió residencial, però igualment, la societat va continuar amb el procediment i finalment es va acabar produint el  llançament, i la persona afectada amb la seva família van ser reubicades a través de la Mesa d’Emergències Socials

D'altra banda, la Unitat Contra l'Exclusió Residencial (Ucer), creada fa tres mesos per evitar els desnonaments i lluitar contra l’exclusió residencial, ha destapat un cas d'infrahabitatge, en què una empresa llogava parts de 15 metres quadrats d'una finca a una desena de famílies sense complir les condicions d'habitabilitat. Davant d'aquesta situació, el consistori ha obert un altre expedient de sanció que pot acabar amb una multa de fins a 900.000 euros, segons ha informat. 


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article