Els metges demanen poder comunicar automàticament les baixes a les empreses

El Col·legi de Metges de Barcelona presenta un informe amb recomanacions sobre els límits del secret professional després del sinistre de Germanwings


Arran del sinistre de l'acció de Germanwings, el 24 de març de 2015, van ser moltes les veus crítiques que van apuntar la necessitat d'encetar un debat sobre els límits del secret professional. El copilot del vol que va estavellar l'aparell amb 150 persones a bord, Andreas Lubitz, va ocultar a la seva empresa una baixa mèdica per malaltia mental.

Ahir dijous, el  Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) va presentar un document de posició entorn el dilema  entre seguretat i privacitat en l'exercici mèdic. En aquest sentit, els professionals han demanat que es pugui comunicar les baixes a les empreses, no així el diagnòstic, en els casos en què els treballadors no poden fer la seva feina amb seguretat.

El col·lectiu ha reclamat a les autoritats estatals i europees un marc legislatiu comú que permeti als facultatius comunicar una baixa laboral de manera automàtica a l'empresa del pacient, però no en tots els casos, sinó en aquells en què es pot posar en perill ell mateix o terceres persones.  "En ple 2016 és anacrònic que un treballador hagi d'anar amb papers de baixa a l'empresa, per això tenim les TIC", ha reblat el doctor Jaume Padrós, president del COMB.  

De la mateixa manera, el col·legi ha proposat estendre a altres professionals no sanitaris, però amb gran impacte social (cossos de seguretat i docents per exemple), el  programa d'Atenció Integral al Metge Malalts (PAIMM). Aquest pretén detectar els professionals que pateixen alguna malaltia i acompanyar-los en la rehabilitació i la reinserció posterior al món laboral. Des que es va engegar el 1998, ha atès més de 2.000 metges per trastorns mentals o addictius i n'ha inhabilitat permanentment 133.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article