El 8% de la població del Barcelonès pateix algun tipus de discapacitat

A Catalunya 514.886 persones tenen diversitat funcional, segons l'última estadística del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha fet públiques, aquesta setmana, les estadístiques de persones amb discapacitat durant l’any 2015. Es tracta d'un recull de dades que s'elabora a partir de la informació registrada als serveis de valoració i orientació del Departament per tal de poder dissenyar polítiques adequades i adreçades a millorar la integració i la qualitat de vida del col·lectiu.

Segons les estadístiques, almenys 514.886 persones tenen discapacitat a Catalunya i només la comarca del Barcelonès reuneix 183.205 persones, una xifra que suposa el 8,23% de la població d'aquesta demarcació. Darrera seu hi ha el Baix Llobregat amb 58.069 persones amb discapacitat fins arribar a l'Alta Ribagorça, que és la comarca on hi viuen menys persones amb diversitat funcional, un total de 189. Aquesta diferència segueix la lògica de la densitat de població. Així, no és d'estranyar que el Barcelonès, que és la comarca amb més habitants, sigui la que hi resideixin més persones amb discapacitat.

Des del Departament s'indica que la xifra de persones discapacitades de Catalunya ha augmentat respecte l'any 2014, que van ser 537.998, però aquesta diferència es deu, fonamentalment, a una depuració i actualització de la base de dades.

Les dones, més afectades per discapacitat que els homes

Per sexe, les dones són, en general, les més afectades per algun tipus de diversitat funcional. En total, hi ha registrats 254.025 homes i 260.861 dones amb discapacitat. La diferència és molt clara sobretot en la comarca del Barcelonès, on hi ha 86.358 homes i 96.847 dones que pateixen alguna discapacitat, que es tradueix en una diferència de gairebé 10.500 persones.

No obstant, si s'hi suma la variable de l'edat, fins a l'edat de 54 anys més dones es veuen afectades per diversitat funcional, mentre que a partir dels 55 anys, la tendència es capgira i hi ha més homes amb discapacitat.

El 58,98% de les persones registrades té una diversitat funcional lleu

Pel que fa al grau de diversitat funcional, el 58,98% de les persones registrades tenen entre el 33% i el 64% de discapacitat. En aquest col·lectiu s'inclouen totes aquelles persones que, malgrat que pateixin algun tipus de diversitat funcional, disposen d'un nivell d'autonomia prou important per inserir-se socialment i laboralment, encara que dins del sistema de treball protegit. Seguidament, el 24,63% de les discapacitades tenen entre el 65% i el 74% de diversitat funcional, cosa que es tradueix en una major dificultat per a tenir una total integració social i laboral. I per últim, amb un grau de discapacitat igual o major al 75% es veuen afectades el 16,38% de les persones discapacitades registrades.

L'enquesta també es classifica segons els tipus de diversitat funcional. En aquest sentit, distingeix entre discapacitats físiques, sensorials i intel·lectuals. El primer grup, suposa el 56,38% del total, mentre que el 12% de les persones registrades es veuen afectades per algun tipus de diversitat funcional de caràcter sensorial (visual o auditiu) i el 30,16% per una discapacitat intel·lectual. Es reserva, tanmateix, un petit percentatge, d'un 1,31%, que equival a aquelles discapacitats concretes que no consten en el registre.

Com més edat, més persones amb discapacitat

En regles generals, se segueix la tendència de com més edat, més persones amb discapacitat. No obstant, hi ha una inversió d'aquesta tendència entre les persones de 0-15 anys i de 16-19 anys. El primer grup, reuneix 21.069 persones i el segon, 7.673. L'últim grup, que equival a les persones discapacitades de 75 anys o més, sumen fins a 120.349.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article