Proposen que el ciutadà triï a quina entitat destina el 0,7% de l'IRPF

La Taula del Tercer Sector ha lamentat la sentència del Tribunal Suprem i considera que la lliure elecció és la solució 'més transparent i justa'


“No hi ha res més transparent i just que sigui el mateix contribuent el que elegeixi i decideixi on vol que vagin a parar els seus impostos”. Aquesta és la proposta que ha defensat el president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Oriol Illa, en un acte organitzat per Nueva Economía Fórum aquest dimecres a Barcelona.

Illa ha lamentat l'última sentència del Tribunal Suprem que lliura exclusivament les competències a l'Estat espanyol per gestionar els fons que surten de la casella de 0,7% de la declaració de l'IRPF i es destinen a finalitats socials. Fins ara, el govern autonòmic era qui s'encarregava de recaptar aquest percentatge. A partir d'ara i amb l'aplicació de la nova sentència, les entitats socials catalanes d'àmbit local, que són més del 50% del total de Catalunya, deixarien de rebre aquest fons.

Durant els últims anys, els contribuents catalans han aportat el 25% de la recaptació del 0,7% de l'IRPF per a fins socials de tot l'Estat, però només rep el 14% en forma de subvenció. Això es tradueix, per exemple, en una diferència de 23,6 milions d'euros que no es van retornar el 2014.

El president de la Taula del Tercer Sector ha insistit que la sentència del Tribunal Suprem podria perillar la supervivència de més de 6.000 entitats catalanes, que es veurien afectades per una reducció del pressupost que disposen per a tasques socials en una societat que "s'ha dualitzat, s'han allunyat els extrems i la base més pobre s'ha fet més ample". Segons Illa es podria arribar a un acord amb entitats de caràcter local de la resta de l'Estat per poder fer front a aquesta sentència imposada pel Suprem: "tenim la raó jurídica, però sobretot la raó social".

Declaració negativa de la renda davant les desigualtats del sistema fiscal

Oriol Illa ha tornat a defensar la proposta d'una declaració negativa de la renda, una eina que permetria redistribuir la riquesa davant un sistema fiscal que ha generat múltiples desigualtats. A més de millorar la transparència, aquesta via permetria garantir uns ingressos mínims a les famílies i persones que han esgotat totes les prestacions socials, i no necessitaria un pressupost específic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article