El 60% dels malalts de càncer segueixen vius cinc anys després del diagnòstic

L'Institut Català d'Oncologia subratlla que la taxa de supervivència ha augmentat un 15% respecte fa deu anys i se situa entre les més altes del món


L'Institut Català d'Oncologia (ICO), que enguany commemora el seu vintè aniversari, ha presentat aquest dijous dades referents a la supervivència als càncers. Els resultats són optimistes: a dia d'avui se superen el 60% dels càncers a Catalunya, un 15% més que fa una dècada, i això es tradueix en una de les taxes de supervivència més altes del món.

Segons l'ICO, aquest augment de l'esperança de vida dels malalts és gràcies als nous tractaments i a la detecció precoç, dues eines que consideren bàsiques per aconseguir-ho. No obstant, hi ha diferències importants en funció de la patologia. El càncer de pulmó, malgrat ser un dels més greus, ha passat del 21% al 28% de superació aquest any. Segons l'ICO, un 90% dels afectats són fumadors o exfumadors, cosa que dificulta la curació.

Per contra, el càncer de mama és un dels càncers amb major taxa de supervivència i ha passat del 92% al 94% en l'última dècada. En la curació d'aquest últim s'ha observat l'impacte positiu dels programes de cribatge, ja que fan que es detectin tumors en estadis més inicials.

En les dades que ha fet públiques l'ICO també es destaca un increment abismal de la supervivència als càncers de leucèmia mieloide crònica, que arriba també al 94%. Una xifra que diferencia Catalunya de la mitjana d'Europa (53%) o els Estats Units (63%). L'Institut relaciona aquest increment a l'ús del fàrmac imatinib.

Una de cada tres persones tindrà càncer un cop a la vida

Malgrat que la taxa de supervivencia al càncer ha augmentat, també és cert que cada vegada hi ha més persones que tenen risc de càncer. La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdia calcula que una de cada tres persones tindrà algun tipus de càncer un cop a la vida i preveu que l’any 2020 hi haurà 243.713 diagnòstics, un 12’6% més que el 2012.

Una malaltia que afecta 120.000 persones a Catalunya

El cáncer és una malaltia que afecta cada dia entre 110.000 i 120.000 persones a Catalunya. Cada any apareixen 40.000 nous casos i moren aproximadament 16.500 persones. Per tipologia de càncer, el colon rectal (14,98%) continua sent el més habitual, seguit del de pròstata (12,92%), el de pulmó (12,39%), el de mama (11,7%) i de bufeta (6,4%). Però la incidència varia segons el gènere. Entre els homes, el càncer amb més habitual és el de pròstata, que s’ha quadruplicat en els darrers 20 anys, mentre que entre les dones el de mama continua sent el de major incidència.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article