El TC permet a la Generalitat crear un fons per lluitar contra la pobresa energètica

L'alt tribunal prohibeix que el Govern català garanteixi a les famílies vulnerables el subministrament de gas i llum


El Tribunal Constitucional (TC) ha aixecat parcialment la suspensió que pesava sobre la llei 20/2014 del Parlament de Catalunya, en la qual s'hi recull la creació d'un fons solidari per ajudar les famílies que no poden fer front a les factures d'aigua, llum i gas.

El TC ha fet un pas enrere i dóna via lliure a la creació d'aquest fons, una mena de caixa solidària que "s'ha de desplegar per reglament i s'ha de nodrir, entre d'altres, de les aportacions que hi facin les empreses subministradores i les administracions públiques competents en aquesta matèria".  

Així mateix, ha avalat també l'article 3 de la norma, en el qual es defineix quines famílies estan en situació de pobresa energètica i quines persones estan en situació de vulnerabilitat econòmica. També ha reconegut la part de l'article 8 en la qual es recull que en cas d'impagament de la hipoteca, els deutors i els bancs han d'acudir a la mediació o acordar a sotmetre's a l'arbitratge abans d'interposar una reclamació administrativa o judicial.  

L'aixecament de la suspensió, però, no afecta tots els articles de la norma. El TC manté l'anulació de l'apartat que garanteix a les famílies vulnerables el subministrament de gas i llum i del que insta a les empreses subministradores a evitar el tall fins que les famílies no aportin un informe on s'acrediti la seva situació vulnerable o fins que hagin passat dos mesos des que la família notifica que ha sol·licitat el document.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article