Les denúncies per abusos sexuals a menors d'edat creixen un 19% en quatre anys

La majoria de casos a Catalunya ocorren en l'entorn familiar i més proper de la víctima


Les denúncies per abusos sexuals a menors d'edat han augmentat un 19% en quatre anys a Catalunya. D'acord amb dades de la Conselleria d'Interior, el 2011 van registrar-se 345 casos, davant dels 410 del 2015.

En una resposta parlamentària, el conseller d’Interior, Jordi Jané, ha explicat que del 2010 al 2015 s’han imposat 62 mesures penals alternatives a 57 condemnats. La principal, aplicada 48 vegades, és l'obligació de seguir un programa formatiu. Altres mesures són el tractament per malaltia mental (6), l'obligació de comparèixer davant l'administració (3) , els treballs en benefici de la comunitat, un tractament de deshabituació i l’internament psiquiàtric.

Any rere any el número de denúncies per abusos sexuals a menors d'edat ha crecut. El 2011, se'n van registrar 345; el 2012, 351; el 2013, 360; el 2014, 391, i el 2015, 410. Fonts dels Mossos, però, han assegurat que aquest increment no es deu a un augment d'aquesta mena de delictes, sinó a un increment de les persones que s'atreveixen a denunciar-los.

La majoria de casos d’abusos sexuals, segons el Tribunal Suprem, es donen en l’entorn familiar i més proper a la víctima, que sol ser una nena a partir d’onze anys, que rep abusos per part de padrastres o amics de la família.

Els abusos sexuals en centres educatius, poc freqüents

A Catalunya, les denúncies per abusos sexuals en centres educatius són molt poc habituals. De fet, en els darrers quatre anys, sense considerar el 2016, només s'han denunciat vuit casos.

Des del 2006, el Departament d’Ensenyament, però, ha obert 20 expedients per possibles abusos. D’aquests casos, nou han acabat amb sentència condemnatòria, set de fermes i dos que encara no ho són; quatre, amb sentència absolutòria, i set es troben en fase d’instrucció, dos dels quals corresponen a abusos relacionats amb els Maristes.

La Generalitat va posar en marxa ara fa dues setmanes un comitè interdepartamental de seguiment dels protocols d'abús sexual a menors. L'acció va dur-se a terme mitjançant un acord de Govern que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) recollia el passat 23 d'abril.

El nou òrgan està integrat pels secretaris generals dels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, Ensenyament, Salut, Interior, Justícia i Presidència, que es reuniran cada tres mesos. Entre les seves funcions hi ha la redacció de propostes de reformes per a millorar els instruments i processos de detecció d'abusos o maltractaments a menors d'edat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article