Un 5'5% dels barcelonins pateix dolor crònic generalitzat

El 92% dels casos afecta a dones, segons un estudi de l'IDIBAPS i l'Hospital Clínic


Metges i investigadors del CAPSBE, el Grup Transversal de Recerca en Atenció Primària de l’IDIBAPS i de l'Hospital Clínic ha estudiat la prevalença del dolor crònic generalitat entre la població de Barcelona. L'estudi s'ha publicat a la revista Pain, ha estat coordinat pel doctor Antoni Sisó i forma part de la tesis doctoral del la doctora Marianela Morales, tesis dirigida pels doctors Sisó i Manel Ramos.

Es calcula que el dolor crònic generalitzat afecta entre un 4 i un 13% de la població en general. Amb aquesta premissa els investigadors han voler conèixer quin era el percentatge concret que afecta els ciutadans de Barcelona a partir de l'anàlisi de diversos factors: la qualitat de vida, la presència de factors de risc cardiovascular i de comorbiditats (presència de dues o més malalties), la complexitat i la despesa sanitària enfront la població general.

L'estudi constata que un 5'5% de la població barcelonina té dolor crònic generalitzat. Les dones són les que més el pateixen amb diferència, ja que representen un 92% dels casos. Les dades, extretes a partir de 3.000 entrevistes fetes en tres centres d'atenció primària de la ciutat, confirmen la presència de malalties cardiovascular i taxes més elevades d'hospitalitzacions i mortalitat en aquests pacients.

Les visites al metge dels barcelonins que pateixen dolor crònic es triplica en comparació a persones de la mateixa edat i sexe que no tenen aquest patologia. Pel doctor Antonio Sió, les dades d'aquest estudi "tindran implicacions a nivell de tracte dels pacients als centres d’atenció primària i consideracions en termes de despesa sanitària".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article