El Tercer Sector recorre la convocatòria d'ajudes del 0'7% social del govern espanyol

L'entitat demana que les subvencions no siguin només per a projectes d'àmbit estatal sinó també per iniciatives locals i autonòmiques


Aquesta setmana el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat la convocatòria de subvencions estatals destinades a finançar programes socials a partir de la casella del 0'7% de l'IRPF. La Taula del Tercer Sector Social presentarà un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem contra aquesta convocatòria perquè a les bases s'exclou part del teixit associatiu català.

Fa poc més de dos mesos el Tribunal Suprem (TS) va emetre una sentència rebutjant el recurs de la Generalitat que demanava gestionar els diners que es recapten de la casella del 0'7% de l'IRPF destinats a Catalunya. D'aquesta manera, el TS donava la raó a Madrid i al reial decret 536/2013 pel qual l'accés a aquestes subvencions està subjecte a propostes només d'àmbit estatal i no local o autonòmic, com han demanat les entitats socials.

Davant aquest fet, la Taula del Tercer Sector recorrerà la sentència del Suprem a través d'un contenciós administratiu per demanar la suspensió cautelar de la convocatòria d'aquest any. La Taula considera que "és contraria al repartiment constitucional de competències entre l’Estat i la Generalitat" i que dóna privilegis als programes estatals "quan el tercer sector social troba l’àmbit territorial més adequat en l’autonòmic" per raons de proximitat. L'entitat presentarà el recurs la setmana vinent i ha confirmat al Social.cat que es troba en converses amb la Generalitat sobre aquest tema, si bé sense concretar encara cap acció conjunta.

Repartiment desigual

La disputa per les competències d'aquestes subvencions ve de lluny. De fet, amb aquesta nova sentència el Suprem contradiu les 13 sentències anteriors del mateix òrgan i també del Tribunal Constitucional que donaven la raó a la Generalitat i li permetien repartir els ajuts entre les entitats catalanes.

L'any passat i segons dades de la Taula del Tercer Sector, Catalunya va aportar 57'6 milions per a finalitats socials a través de la casella del 0'7% de l'IRPF. D'aquests, la Generalitat en va poder gestionar 31'2 milions per a projectes d'entitats catalanes. El govern va dedicar 18'4 milions a projectes d'àmbit estatal i 12'8 milions a 60 entitats amb programes d'actuació local i autonòmic, inversió que ara corre perill si no es reverteix la normativa.

La Taula del Tercer Sector denuncia que si Catalunya rebés en subvencions la part proporcional a allò que aporta, els projectes locals i autonòmics tindrien un volum subvencionable de fins a 25 milions. Des de l'entitat, doncs, també "s'exigeix un repartiment territorial més equitatiu de les subvencions amb càrrec a l’assignació del IRPF".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article