Acord per augmentar l'import dels diners de butxaca de les persones amb discapacitat

Dincat, ECOM i Fepccat consideren que és un "acord de mínims"


La Generalitat ha anunciat aquest dimecres, coincidint amb la constitució del Consell de la Discapacitat de Catalunya (Codiscat), que farà efectiva la revisió de l'import dels anomenats 'diners de butxaca', és a dir, els diners que li queden a una persona amb discapacitat després de pagar un servei d'habitatge.

Les federacions Dincat (persones amb discapacitat intel·lectual), ECOM (persones amb discapacitat física) i Fepccat (persones amb paràlisi cerebral) consideren, però, que és un "acord de mínims" i reclamen que s'elimini el patrimoni a l'hora de fer el càlcul per al copagament. Tanmateix, demanen que es fixi un límit en la quantitat econòmica que la persona copaga per un servei.

Aquestes associacions ja s'havien queixat de l'augment del copagament en les residències i llars residència perquè això comporta que aquestes hagin de destinar-hi tot, o gairebé tot, el que cobren i per tant no tenen recursos per cobrir altres tipus de necessitats bàsiques. Segons Dincat, l'actual orde de copagament "aboca a les persones amb discapacitat a la pobresa i l'exclusió social i les priva de tenir una vida digna, autònoma i amb les mateixes oportunitats que la resta de ciutadans".

L'actuació del govern català

Aquest increment de la quantitat de diners de butxaca suposarà per la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies un import de 8 milions d'euros. No obstant, les persones usuàries de serveis residencials disposen de 132,8 euros mensuals per despeses personals, mentre que la legislació estatal estableix un mínim de 101,8 euros, perquè s'ha detectat que amb la quantitat anterior algunes persones no podien desenvolupar la seva autonomia personal.

Així, per al servei de residència per Discapacitat Física hi haurà un augment d’entre un 30% i un 60% (de 199,19 a 398,39 euros); per al de residència per Discapacitat Intel·lectual amb suport extens i extens amb trastorn de conducta hi haurà un augment d’entre el 20% i el 45% (de 132,79 a 298,79 euros); per al de residència per Discapacitat Intel·lectual amb suport generalitzat hi haurà un augment d’entre el 20% i el 50% (de 132,79 a 331,99 euros), i per al servei de llar-residència per Discapacitat Intel·lectual hi haurà un augment d’entre el 50% i el 60% (de 331, 99 a 398,39 euros).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article