El tabac: un dels principals problemes de salut malgrat la reducció de fumadors

Deu anys després de l'aplicació de la Llei del tabac hi ha un 6% menys de persones fumadores


Deu anys després de l'aplicació de la Llei del tabac (28/2005), el tabaquisme es manté com un dels principals problemes de salut pública preventiva a Catalunya. No obstant això, s'ha reduït sis punts percentuals el nombre de fumadors: al 2002 fumava el 32,1% de la població de més de 15 anys. Per contra, al 2015 aquest percentatge ha disminuït fins al 25,7%, amb 1,6 milions de persones fumadores.

Segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), elaborada en motiu de la Setmana Sense Fum, als darrers anys hi ha hagut una tendència a l'alça de persones no fumadores que declaren trobar-se en un ambient sense fum de tabac al lloc de treball en espais de lleure i, fins i tot, en entorns no regulats, com ara la llar.

Salut Pública també incideix en els beneficis que ha comportat l'aplicació de la prohibició total del consum de tabac a l'interior dels establiments d'hostaleria, des del gener de 2011. Apunta que, a banda dels efectes ambientals, aquesta mesura també ha contribuït a canviar la percepció social del consum de tabac, que cada vegada s'ha percebut més com una pràctica nociva. Això s'ha traduït en 270.000 persones que han deixat de fumar a Catalunya entre els anys 2006 i 2015.

Menys hospitalitzacions, però encara massa defuncions per tabaquisme

Pel que fa a la salut, la reducció del nombre de fumadors ha comportat una caiguda de prop de l'11% dels ingressos hospitalaris per infart de miocardi a Girona i Barcelona, així com una reducció del 29% d'hospitalitzacions per asma bronquial entre els anys 2002 i 2009.

De tota manera, Salut Pública ha indicat que aquesta pràctica causa 6 milions de defuncions anuals al món i una mort cada hora a Catalunya. Per sexes, les morts atribuïbles al tabaquisme a Catalunya són a 1 de cada 4 homes i a 1 de cada 14 dones a partir de 35 anys.

El fenomen dels fumadors passius

La mortalitat per efecte de l’exposició al fum ambiental del tabac pot arribar a causar més de 700 defuncions anuals. Així ho ha assenyalat Salut Pública, que també ha indicat que gairebé la meitat dels enquestats (46%), està en contacte amb el fum ambiental del tabac en les terrasses de bars i restaurants, cosa que pot representar un problema d'exposició continuada i quotidiana per a molts dels 200.000 treballadors del sector a Catalunya.

Aquesta enquesta també demostra que hi ha un suport ampli a les mesures de prevenció i control del tabaquisme recomanades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), com ara l'augment del preu del tabac o el finançament del tractament del tabaquisme, amb la Xarxa d'Atenció Primària sense Fum (XAPSF) i la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum (XCHSF). Gràcies a la tasca d'aquestes xarxes, cada any deixen de fumar prop de 70.000 persones ateses pels equips d'atenció primària i més de 5.000 persones reben tractament de cessació tabàquica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article