Creix un 24% el nombre de donants d'òrgans a Catalunya en tres anys

La comunitat autònoma és líder mundial en trasplantaments, però segueix a la cua en donacions


Els hospitals catalans encapçalen la taxa mundial de trasplantaments d'òrgans. El 2015 se'n van dur a terme un total de 955. Tot i que la comunitat autònoma és líder en nombre d'intervencions, encara no ho és en donacions.

L'índex de donants d'òrgans i teixits registrat a Catalunya ha crescut un 24% en tres. Concretament, ha passat de 27,4 donants per milió d'habitants el 2013 a 34,1 el 2015. Tot i que s'han reduït les llistes d'espera un 7% respecte del maig de 2015, Catalunya encara està molt per darrera d'Espanya en nombre de donants (39,7 per milió d'habitants). 

Són dades facilitades ahir per l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) en el marc del Dia Mundial del Donant. Segons ha informat el director de la institució, Jaume Tort, l'any passat es van registrar 426 donacions, un 8% més que l'any anterior. Tort ha reconegut que l'augment de l'últim any es deu, en gran part, a l'increment de donants de mort en asistòlia, és a dir, de pacients vius però en situació terminal. La donació asistòlica va augmentar entorn a un 90% el 2015. Per contra, les donacions de cadàvers han augmentat un 24% en els últims tres anys. 

A l’acte de presentació de les últimes dades, també hi ha participat el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, que ha destacat "l’esforç important que està fent l’OCATT i el sistema sanitari català per impulsar la capacitat de donació, especialment, en 3 grans àrees: impulsant la donació per mort encefàlica; promovent la donació per mort en asistòlia a tots els hospitals, i augmentant el nombre de centres hospitalaris autoritzats per fer donacions d’òrgans i teixits". 

A dia d'avui, 23 hospitals de Catalunya estan autoritzats per a detectar potencials donants per mort encefàlica, 9 dels quals també per a donants per mort en asistòlia. El 83,54% de les famílies catalanes diuen sí a la donació d’òrgans dels seus familiars. El perfil del donant a Catalunya durant el 2015 va ser el d’una persona de 59 anys, de mitjana. El 56% van morir per un accident cerebro-vascular i un 5% per un traumatisme craneo-encefàlic a conseqüència d’un accident de trànsit.

A Catalunya un total de 1.266 persones estan en espera de rebre un òrgan, la majoria (1.101) necessiten un trasplantament de ronyó, 166, de fetge; 36, de cor; 48, de pulmó; 4, de pàncrees i un, d'intestí. Aquesta necessitat porta a l'administració a incrementar la sensibilització. Una de les últimes mesures de Salut ha estat facilitar que tots els ciutadans puguin identificar-se com a donants a través de l’espai digital i personal La Meva Salut. La seva voluntat quedarà registrada a la seva història clínica. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article