Es constitueix el Consell de la Discapacitat de Catalunya

Era una demanda històrica de les entitats que permetrà treballar conjuntament amb la Generalitat per defensar els drets de les persones del col·lectiu


Fa dos anys que les entitats que vetllen pels drets de les persones amb discapacitat van aconseguir aprovar la creació d’un Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT), un òrgan format per membres del sector social i de la Generalitat per vertebrar i acordar polítiques per al col·lectiu. El CODISCAT, però, no s’ha constituït formalment el 25 de maig de la setmana passada.

Adscrit al departament de  Treball, Afers Socials i  Famílies, el CODISCAT ha estat una demanda històrica de les entitats i la seva creació és  fruit de  més  de  dos  anys  de treball conjunt de l'administració catalana i les organitzacions catalanes de la discapacitat després que l'estiu de 2012 el COCARMI proposés la seva creació al Full de Ruta de la Discapacitat 2012 - 2015 que va presentar a l 'aleshores president de la Generalitat, Artur Mas.

Els últims mesos, les entitats havien pressionat l’executiu de Puigdemont no només per la creació d’aquest ens sinó també per la falta de concessió i acord sobre els diners de butxaca, els diners que li queden a una persona amb discapacitat després de pagar un servei d'habitatge. Finalment la Generalitat va concretar la proposta sobre aquest tema la setmana passada i això també va propiciar desencallar la constitució del CODISCAT.

El president del COCARMI i vicepresident segon del CODISCAT, Antonio  Guillén ha aplaudit la creació d’aquest nou òrgan i ha assegurat que "és un  pas endavant en el reconeixement dels drets de  les persones amb  discapacitat  i  la  seva  efectiva  integració  en  tots  els  àmbits de la societat". Des de l’entitat destaquen que és “una oportunitat única d'abordar de manera global i transversal  les iniciatives relacionades amb la discapacitat”.

El CODISCAT l'encapçala el president de la Generalitat i té dues vicepresidències: una que representa els departaments de la Generalitat i una altra que agrupa totes les entitats. Aquesta dicotomia segueix en les vocalies: ni ha 13 de la Generalitat que representen els seus diferents departaments i 12 més que són representants de les entitats del col·lectiu arreu del país.

El Consell és qui té la responsabilitat de deliberar sobre les polítiques que gestiona el govern sobre discapacitat en àmbits tant dispars com la discriminació, l'autonomia de les persones del col·lectiu, el seu apoderament o l'exercici de drets i llibertats. Alguns dels temes que el CODISCAT tindrà sobre la taula aquests propers mesos seran la Llei Catalana per l’Autonomia Personal i la Vida Independent i la revisió del model de copagament.

Foto: COCARMI

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article