Creen el primer exoesquelet per ajudar infants amb atròfia muscular espinal a caminar

De moment es tracta d'un prototip en fase preclínica que ja s'assaja a l'Hospital Sant Joan de Déu amb vuit nens i nenes d'entre 3 i 9 anys


El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha creat el primer exoesquelet del món adreçat a nens amb atròfia muscular espinal, una malaltia genètica neuromuscular degenerativa que afecta 1 de cada 10,000 naixements.

La patologia comporta una pèrdua progressiva de força, fet que impedeix que els nens puguin caminar. L'aparell, que està fet d'alumini i titani, pesa 12 quilograms i funciona amb sensors que controlen el moviment, els permet moure's, ja que s'acobla al tronc i les cames. D'aquesta manera, s'evita l'aparició de complicacions per la manca de moviment, com l'escoliosi, osteoporosis i la insuficiència respiratòria.

Elena Garcia, la directora del projecte, explica que, de moment, l'exoesquelet és un prototip que es troba en fas preclínica. Actualment,  s'assaja a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, amb vuit nens d'entre 3 i 9 anys, i a l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid, en el qual s'avalua l'impacte psicològic que el dispositiu té en un sol infant.

L'objectiu a mig termini és que, amb finançament, l'aparell pugui produir-se i distribuir-se en sèrie, un cop se n'hagin demostrat els beneficis. El dispositiu està pensat per a nens d'entre 3 i 14 anys amb atròfia muscular espinal de tipus dos, la qual es sol diagnosticar entre els set i 18 mesos de vida. No es descarta, però, que també es pugui desenvolupar un exoesquelet similar per altres malalties neuromusculars, tot i que encara es necessita modificar alguns paràmetres en funció de la patologia i també de l'usuari.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article