El Centre d'Internament d'Estrangers de Zona Franca reobrirà aquest mes

Entitats socials han convocat una concentració el dia 14 de juny a plaça d'Urquinaona com a mostra de rebuig a aquesta decisió


El Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona tornarà a entrar en funcionament a finals d'aquest mes, tot i que encara no s'ha confirmat la data. Aquest espai ha estat tancat des del novembre a causa d'unes obres per remodelació i la seva reobertura ha comportat una nova mobilització per part de diversos col·lectius.

Les entitats de la plataforma Tanquem els CIE han convocat pel proper 14 de juny a les 7 de la tarda una concentració a plaça d'Urquinaona per deixar "ben clar" al govern espanyol en funcions que ni Catalunya ni Barcelona volen que es reobri aquest centre i preveuen que sigui "multitudinària". Segons Mercè Duch, membre d'aquesta plataforma, "el CIE en si mateix és una gran vulneració dels drets humans", subratllava en una entrevista al social.cat fa uns mesos.

Pel que fa a l'actuació del govern, el Parlament va aprovar una resolució el passat juliol per instar l'Estat que tanqués definitivament les instal·lacions, però PP i Ciutadans es van oposar a la proposta. L'Ajuntament de Barcelona també s'hi va sumar i va emetre un pronunciament institucional en el mateix sentit, que va rebre el suport de BComú, CiU, ERC, PSC i la CUP.

En la mateixa línia, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va enviar una carta al ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, fa tres mesos per demanar-li que no reobrís el centre. En la resposta, el ministre va assegurar que els CIE continuarien funcionant perquè formen part de la legalitat europea i del compromís de l’estat espanyol amb la política migratòria comunitària subscrita als acords de Schengen (1995).

Què són els CIE?

Els Centres d'Internament per a Persones Estrangeres són centres no penitenciaris on s'internen, a l'espera de ser expulsades, les persones estrangeres que han estat detingudes per trobar-se en una situació administrativa irregular, és a dir, per no tenir papers.

Els CIEs són competència de la Direcció General de la Policia del Ministeri de l'Interior, i de la Delegació i Subdelegació del govern estatal en cada comunitat autònoma. Tanmateix, la Comissaria General d'estrangeria i documentació és l'encarregada de coordinar els ingressos i trasllats a nivell global.

El CIE de la Zona Franca té capacitat per a més de 200 interns i és l'únic Centre d'Internament d'Estrangers de Catalunya. En el conjunt de l'Estat Espanyol hi ha un total de deu centres en funcionament i estan situats a Lanzarote, Almeria, Tarifa, Algesires, Las Palmas de Gran Canaria, Madrid, Múrcia, Santa Cruz de Tenerife, València i Barcelona. A Màlaga i Fuerteventura també hi havia hagut centres d'internament però van tancar el 2012. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article