Creix un 6% el capital social de les entitats catalanes en un any

Augmenten més el nombre de socis i treballadors, que no pas el de voluntaris i donants, segons el Baròmetre del Tercer Sector Social


El capital social del tercer sector català creix i permet atendre més persones, malgrat la crisi. La participació ciutadana a les entitats ha augmentat un 6% el darrer any i un 14% des del 2013 i, de fet, un de cada quatre catalans adults participa d'alguna entitat.

Els creixements més acusats s’observen en el nombre de socis, que l’any passat va arribar als 559.000, i el nombre de treballadors, que ha augmentat un 6% des del 2014.

Segons recull el Baròmetre del Tercer Sector Social, presentat aquest dilluns, les entitats no ha parat de generar ocupació en els darrers tres anys. Un 51% de les entitats ha augmentat la plantilla des del 2013 i un 41% l’ha mantinguda. Actualment, el sector ocupa 84.840 persones.

Oriol Illa, president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, ha destacat la importància del Baròmetre i ha assegurat que “donar a conèixer el tercer sector en xifres és donar-li valor”.

Augmenten un 2,5% el nombre de persones ateses

Les entitats socials catalanes van atendre l’any passat 1.550.000 persones, un 2,5% més que el 2014. “Aquest augment, malgrat la crisi, és en gran part gràcies a l’increment del capital social”, ha explicat Illa. “Les entitats han doblat esforços i no ens conta que mai s'hagi deixat ningú fora" per manca de pressupost, ha afegit, malgrat que el 45% de les entitats encara tenen algun deute pendent de les administracions.

El nombre d’usuaris ha crescut especialment en les entitats que atenen persones amb discapacitat i infants. Per cada 100 usuaris del tercer sector social hi ha 36  donants, 36 socis, 23 voluntaris i 6 persones treballadores, d'acord amb el baròmetre.

Una tercera part de les entitats no tenen personal contractat

Actualment, el 36% de les entitats funcionen sense personal contractat, fet que atorga un pes clau als voluntaris. 9 de cada 10 entitats socials compten amb persones voluntàries i a Catalunya n'hi ha 350.000. La majoria, però, 6 de cada 10, dediquen menys de cinc hores a la setmana a fer voluntariat. 

Tercer sector social, arrelat al territori

El 66,5% de les entitats realitzen les seves actuacions majoritàriament en  l'àmbit local, és per això, que podem parlar d'un tercer sector arrelat al teixit social.  

A nivell econòmic, l'informe estima que les entitats mouen uns 3.000 milions d'euros cada any -el 40% tenen pressupostos inferiors als 50.000 euros anuals.  El 60% dels fons que reben són d'origen públic i arriben majoritàriament a través de subvencions i convenis, essent la Generalitat el principal finançador, tot i que el Director General de la Taula del Tercer Sector Social, Toni Codina, ha destacat durant la presentació una pèrdua del pes d'aquestes dues vies, en benefici de les contractacions i concerts.

"Això és positiu, és una cosa que el sector reclama des de fa dècades. Les subvencions són una forma precària de pagar serveis, ja que poques vegades son pluriennals", ha assegurat. "Anem avançant cap a una relació més madura consolidada i estable amb el govern", ha afegit.

9 de cada 10 euros de finançament provenen d'institucions catalanes, fet que segons Codina obeeix al fort arrelament de les entitats als municipis i a que el tercer sector és, en gran mesura, d'àmbit competencial autonòmic.

La meitat de les entitats suporta deute de les administracions públiques

El 49,62% de les entitats suporta algun deute de les administracions públiques de l'exercici 2014. Aquesta situació s’ha alleugerit una mica, però continua sent greu, sobretot en referència a les subvencions d'anys enrere, ha afirmat Codina.

El 17,5% de les entitats, a més, van patir problemes de tresoreria o liquiditat  l'any passat i un 18,9% va tancar l'any amb pèrdues econòmiques. Malgrat que el percentatge segueix sent elevat, representa una caiguda de 13 punts i mig respecte les que havien patit pèrdues el 2014 i 2013.

Tot i la situació econòmica del país, el tercer sector social segueix caminant, en part, gràcies a la vocació de les entitats, que no tans sols han augmentat el capital social, sinó que a més destinen de mitjana 8 de cada 10 euros de la seva despesa a l'atenció, els serveis i les activitats.


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article