La gent gran en situació de dependència no vol viure a casa dels fills

El que més els inquieta és la pèrdua d’autonomia (34,2%) i convertir-se en una “càrrega” pels altres (27,5%)


Tan sols el 4,5% de les persones grans preferirien viure amb els fills en cas que es trobin en situació de dependència. Aquesta dada es desprèn de l’informe ‘Primer les persones: cuidar com ens agradaria que ens cuidessin’ publicat aquest mes per l’Obra Social la Caixa i que ha posat de relleu les diferències entre la manera com volem cuidar les persones grans en situació de dependència i la manera com elles volen ser cuidades.
 

Els resultats d’aquest estudi, qualitatiu i quantitatiu, constaten una preferència, per part d’aquest col·lectiu, per mantenir en la mesura que sigui possible l’autonomia i la capacitat de prendre decisions. El que més els inquieta, en cas de convertir-se en dependents, és la pèrdua d’autonomia (34,2%) i ser una “càrrega” pels altres (27,5%).

De les 4.784 persones enquestades (3.696 ciutadans i 1.088 professionals), el 42,3% preferirien viure a la pròpia llar, en segon lloc hi ha els que optarien per viure en una residència per a gent gran (28,6%) i, a molta distància, els que viurien en una llar adaptada (7,4%). Poc més del 4% escolliria com a opció preferida viure amb els fills.  

Escenari 2050: es duplicaria la xifra de persones grans

Es calcula que per al 2050 la xifra de persones grans a l’Estat espanyol s’haurà duplicat, fins arribar als 16 milions, gairebé la meitat de les quals tindran més de 80 anys. Actualment, prop de 4,5 milions de persones no professionals tenen cura de persones grans en l’àmbit domèstic, i d’aquestes, 702.000 són majors de 65 anys i dones en la seva majoria.

Per altra banda, el 40,5% de cuidadors i cuidadores declaren que tenir cura d’algú els suposa problemes emocionals que poden afectar el seu estat d’ànim. No obstant això, és en l’oci on es perceben més problemes que beneficis: el 50,9% senten que es redueix el seu temps lliure.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article