Presenten la 'Guia sindical per a la no-discriminació i defensa dels drets LGTBI en l'àmbit laboral'

Es tracta d'un document elaborat per la UGT que ha fet públic aquesta setmana en el marc del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI


En el marc del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI que se celebra avui, 28 de juny, la UGT de Catalunya ha presentat la 'Guia sindical per a la no-discriminació i defensa dels drets LGTBI en l'àmbit laboral'. Aquesta té per objectiu de contribuir a l'eradicació de les desigualtats que pateix aquest col·lectiu en el context de les relacions laborals.

L'organització sindical apunta que, durant l'última dècada, s'han fet passes importants en el reconeixement dels drets amb l'aprovació de normatives com la Llei 13/2005, que modifica el Codi Civil en matèria de matrimoni, la Llei 3/2007 sobre la rectificació al registre de la menció al sexe de les persones i, recentment, amb l'aprovació de la Llei catalana 11/2014 per a garantir els drets de les lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, i per eradicar l'homofòbila, la bifòbia i la transfòbia.

No obstant, segons la UGT, tots aquests avenços cap a la igualtat formal aconseguits en matèria legal no han anat acompanyats d'una igualtat real i afectiva. Encara persisteixen prejudicis sobre l'orientació sexual, la identitat, l'expressió de gènere, i fins i tot, pràctiques discriminatòries i d'exclusió laboral.

D'aquesta manera, la 'Guia sindical per a la no-discriminació i defensa dels drets LGTBI en l'àmbit laboral' pretén ser útil tant per la detecció de casos de discriminació i assetjament per raó d'orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere, com per a la defensa efectiva de les persones afectades per aquest tipus de pràctiques esmentades.

El 46% de les persones LGTBI pateix un tracte discriminatori per part dels companys de feina

Segons un estudi elaborat el 2013 a nivell europeu, gairebé un 60% de les persones homosexuals, transsexuals o bisexuals han viscut algun tipus de discriminació o hostilitat a la feina. I segons un altre estudi elaborat per FELGTB i COGAM a l'Estat espanyol el mateix any, el 73% de les persones enquestades van patir bromes a la feina, un 47% tracte discriminatori per part de companys i companyes, un 24% assetjament laboral, un 20% traves en la promoció professional, un 20% traves en l’accés a l’ocupació i un 6% dificultats en oferir serveis als clients i clientes.

Es crea la comissió del decret de sancions contra la LGTBfòbia

La Direcció General d'Igualtat de la Generalitat ha creat una comissió de juristes experts per iniciar l'elaboració del decret que regularà el reglament del règim sancionador de la llei contra la LGTBIfòbia aprovada pel Parlament fa gairebé dos anys. Aquesta ha estat des de fa molt de temps una de les principals reivindicacions del col·lectiu LGTBI, que confien que en sis mesos pugui estar redactat i entri en vigor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article