S'inicia una campanya per difondre la importància de protegir els ulls de les radiacions solars

El 98% dels infants no utilitzen ulleres de sol malgrat que els ulls siguin 20 vegades més sensibles que la pell


Cada vegada som més conscients de la importància de protegir la pell dels més petits amb fotoprotectors solars. Els seus ulls, però, són 20 vegades més sensibles que la pell davant del sol, i per tant també necessiten una protecció adequada. És per això que el Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya i la Creu Roja han engegat una campanya conjunta amb l’objectiu de difondre la importància de protegir els ulls de les radiacions solars i han distribuït pòsters divulgatius a Centres d'Atenció Primària, hospitals i albergs i cases de colònies.

Els ulls dels més petits són més sensibles que els dels adults ja que no estan completament desenvolupats. “A menor edat, major és la vulnerabilitat dels ulls a la llum i als raigs UV”, afirma el president del Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), Alfons Bielsa.

Aquest fet es deu a una major extensió de la pupil·la en el cas dels infants, cosa que fa que hi entri més quantitat de llum; a una manca de maduració del seu cristal·lí, que actua com a filtre, i a la falta de suficients pigments en els seus teixits oculars, que són una pantalla protectora davant els raigs UV.

Sense la protecció adequada, aquests raigs arriben directament a la retina, la part més delicada de l’ull. En el cas dels nadons, el cristal·lí deixa passar fins a un 90% de la radiació UVA i el 50% de l'UVB abans del primer any de vida. Entre els 12 i els 13 anys, aquests percentatges se situen en el 60% i el 25%, respectivament. No és fins als 25 anys que l'ull està plenament desenvolupat.

Els efectes nocius dels raigs UV sobre els ulls dels més petits poden provocar conjuntivitis o queratitis –una inflamació de la còrnia-, que es manifesten en forma de picor, irritació i sensació de sorra. També poden causar patologies oculars més greus, com alteracions agudes de la còrnia, lesions degeneratives i cremades agudes a la retina. Fins i tot, poden provocar Degeneració Macular Associada a l’Edat –primera causa de ceguera reversible- i cataractes.

Les ulleres, d'establiments sanitaris

Per garantir una protecció total, és necessari adquirir les ulleres de sol en establiments sanitaris d’òptica. Segons l’estudi 'Qualitat òptica dels filtres solars d’ulleres comercialitzades en establiments no sanitaris', el 25% de les ulleres analitzades no protegeixen de la radiació solar. A més a més, destaca que el 93% disposen de lents que no compleixen amb la normativa vigent i que són nocives per a la salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article